maanantai 27. heinäkuuta 2015

Tieto tuhoaa uskon



Informaation ja testatun tiedon saatavuus on vain nopeuttanut kristinuskon marginalisoitumista. Hyvä niin. Nykyaikana lähes jokaisella länsimaalaisella on mahdollisuus on mahdollisuus tarkistaa pastorinsa (tai rabbinsa tai imaaminsa) väitteiden faktuaalisuus. Mikään uskonnollinen väite ei kestä kriittistä tarkastelua.

Vuonna 2011 kristitty uskonsa puolustaja, Josh McDowell, kiinnitti asiaan huomiota toteamalla: ”tiedon runsaus, informaation runsaus, ei johda varmuuteen vaan skeptisismiin. Internet on mahdollistanut uskoon ja skeptisismin tasavertaisen käsittelyn.”

Oikeastaan McDowell osuu oikeaan. Ei ole myöskään vaikeaa nähdä, miksi McDowell vaikuttaa asian suhteen pelokkaalta. Jos joku esittää jotakin saarnastuoli, väitteen totuutta voidaan arvioida saman tien esimerkiksi älypuhelimella tai jollakin muulla mobiililaitteella.

Esimerkiksi väite homoliiton haitallisuudesta voidaan tarkistaa netin informaatiovirrasta. Väite vaikuttaa epätodelta. Onko evoluutio salaliitto? Näin hölmö väite saa välittömästi tuomion. Informaatiovirrasta suodatettu todistusaineisto ei tue väitettä. Onko pidättäytyminen seksistä ennen avioliitto hyödyllistä? Taas kerran tieteellinen todistusaineisto osoittaa, että väite on epätosi.

Ei pelkästään informaation ja todennetun tiedon runsaus tuota ongelmia seurakuntien paimenille: ateistit osaavat argumentoida paremmin, heillä on kaikki todistusaineisto puolellaan ja kaikki tämä tapahtuu Internetissä reaaliaikaisesti.

Ennen reaaliaikaista vapaata tiedonvälitystä uskovat saattoivat eristäytyä uskonsa kritiikiltä ja skeptiseltä ajattelulta. Nyt saarna voidaan postata nettiin, mutta se saa melkoisella todennäköisyydellä vastineen, jossa saarnan väitteet kumotaan uskottavalla ja todennettavalla tavalla. Uskovat eivät välttämättä etsi uskonsa vastaisia näkemyksiä, mutta on todella vaikeaa olla törmäämättä sellaisiin vapaan tiedonvälityksen ympäristössä. Monet uskovat alkavat ensimmäistä kertaa pohtia uskonsa perusteita ja haitallisuutta saatuaan kimmokkeen netissä löytävästä puheenvuorosta. Monet myös ennen pitkää luopuvat primitiivisestä uskostaan. Tämä onkin erittäin suotavaa. Vain siten maailmasta tulee parempi paikka.

Koska uskovat ryhtyvät elämään internet-vapaissa kommuuneissa, jotta usko ei turmellu tiedon takia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti