torstai 9. heinäkuuta 2015

Leif Nummela närkästyi medialle



Uusi Tie –verkkojulkaisun pääkirjoituksen 8.7.2015 oli laatinut pehmeitä puhuva Leif Nummela otsikolla Mediassa tarvitaan lisää uskon tuntemista.

Nummelaa aivan selvästi vituttaa, että valtamedia pidä Nummelaa ja muita konnia maininnan arvoisina. Toisaalta Nummela itse edustaa sekä mediaa verkkojulkaisun päätoimittaja että uskoa kristittynä. Mikään ei estä Nummelaa käyttämästä julkaisukanavaansa todentamattomien ja selvästi epätosien väitteiden levittämiseen. Juuri niin Nummela yrittääkin tehdä, mutta selvät valeet eivät puhuttele juuri muita kuin toisia samanlaisia konnia.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo kiinnitti tähän asiaan hiljattain huomiota facebook-kirjoituksessaan: ”Suviseuroista ja herättäjäjuhlista ym. osataan kyllä uutisoida talkootunnit ja lihasopan menekki, mutta siihen se yleensä jää. Sen kertominen, mikä on se hengellinen todellisuus, jota kymmenet tuhannet kesäjuhlilta etsivät, on medialle lähes ylivoimainen tehtävä… Toisaalta lehtiä ja mediataloja myös ymmärtää. Aiemmin oli paljonkin kirkko- ja uskontoasioihin erikoistuneita toimittajia. Nyt sellaiset ovat mediatalojen talousvaikeuksissa poistettu.”
Leif, asia on hyvin yksinkertainen: talkootunnit ja lihasopan menekki voidaan kvantifioida. Täten ne ovat todennettavia suureita.

”Hengellinen todellisuus” on jo käsitteenä tyhjä. Ainoa todellisuus mikä voidaan tuntea, ja josta voidaan saada tietoa, on reaalitodellisuus. Henget, henkimaailma tms. ei ole reaalimaailman ilmiö. Reaalimaailman ilmiöt voidaan todentaa, ”hengellisen todellisuuden” ilmiöt ovat fiktiivisiä. Se ei tee niistä todellisia, vaikka jotkut niihin uskoisivatkin.

Hyvään journalismiin kuuluu totuuden tavoittelu. Täten em. ”hengellinen todellisus” on hyvän journalismin ulkopuolella, koska se ei ole totta. Mikäli hyvään journalismiin pyrkivä media alkaisi jostain syystä evankelioimaan, se ei enää olisikaan hyvää journalismia vaan valehtelua. Jätetään valehtelu uskonnolliselle medialle. Heillehän valehtelu evankelioimalla on hyve.

Uskontojen ja kristinuskon merkitys on maailmalla monien miljoonien ihmisten elämässä niin suuri, että niitä pitäisi mediassa käsitellä paljon perusteellisemmin ja syvällisemmin kuin nykyään tehdään
Todellakin, uskontojen merkitys on suuri, aivan liian suuri. Vasta viime vuosikymmeninä on osoitettu uskontojen haitallisuus: haitat ovat olemattomia hyötyjä suuremmat. Uskontojen haitat on osoitettu todella syvällisesti ja perusteellisesti sekä perustellusti.

Nyt uskontojen käsittely ja niiden vertailu jää mediassa niin pinnalliselle tasolle, että harvalla on syvällisempää käsitystä siitä, mitä eri uskonnot todellisuudessa edustavat.
Jo pinnallinenkin käsitys uskonnoista riittää osoittamaan niiden valheellisuuden ja haitallisuuden. Tämä koskee aivan kaikkia uskontoja.

Lopulta Nummela vetoaa toiseen konnaan, Vesa Ollilaiseen. Vesa on taas se hyypiö, joka on apologialinjan johtaja Kansanlähetyksen parissa. Tästä aiheesta kirjoitin muutama päivä sitten. Apologialinjahan kouluttaa uskovia moraalittomaan epärehellisyyteen.

Kaikki uskovat ovat täysiä konnia, toiset kuten Nummela, vain hieman paatuneimpia.
Nummelan vuodatuksen voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti