tiistai 28. heinäkuuta 2015

Rukoilu on turhaa touhua



Premissi 1: Jumala on kaikkitietävä
Premissi 2: Kaikkitietävä olio tietää ennalta kaiken
Premissi 3: Raamatun jumala on muuttumaton
Premissi 4: Raamatun jumala on erehtymätön.

Skenaario: Uskova rukoilee Raamatun jumalaa puuttumaan tapahtumien kulkuun, olipa tuo tapahtuma mikä tahansa.

Premisseistä seuraa, että Raamatun jumala ei ollut kaikkitietävä, jos hän ei tiennyt ennalta uskovan X rukoilua tapahtumien kulun muuttamiseksi. Jos Raamatun jumala puuttuu tapahtumien kulkuun uskovan X rukouksen mukaisesti, niin ko. jumala ei ollutkaan muuttumaton, eikä varsinkaan erehtymätön, jos hän muuttaa tapahtumien kulkua uskovan hyväksi vastoin alkuperäistä toimintasuunnitelmaa. Rukoilusta seuraa, että Raamatun jumala ei ole koskaan erehtymätön, jos hän muuttaa mieltään asioista rukouksen perusteella.

Hupaisa esimerkki asiasta saatiin ns. homoliittojen hyväksymisen yhteydessä USA:ssa (ja myös hieman Suomessakin). Uskovat rukoilivat, että Raamatun jumala puuttuisi asioihin siten, että homoliittoja ei laillistettaisi. Kaikkitietävä jumala väitteen mukaan tiesi, että homoliitot laillistettaisiin. Nyt kun asia ovat tietyllä tavalla, niin uskovat rukoilevat, että tämän kuvitellun jumalan kuviteltu viha ei kohtaisi tiettyä kansakuntaa. Tämänkin asian kaikkitietävä jumala olisi jo tiennyt ennalta. Mieltään muuttamattomana oliona hän on pakotettu toimimaan jonkin aiemmin tehdyn päätöksen mukaisesti. Tästä seuraa, että rukoilu jonkin asian puolesta tai jotakin asiaa vastaan, on täysin turhaa touhua. Raamatun jumalalla ei kaikkitietävänä oliona voi olla vapaata tahtoa. Ko. jumala on mekaaninen ja deterministinen robotti.

Rukous, ja jonkin rukouksen mukaisen tapahtuman toteutuminen, tekee Raamatun jumalasta ailahtelevan. Tällainen on kuitenkin ristiriidassa kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän olion prinsiipin kanssa.

Johtopäätös: rukoilu on turhaa touhua, olipa Raamatun jumala olemassa tai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti