maanantai 6. maaliskuuta 2017

Strateginen päämäärä vapaus uskonnoista



Kun strategisena päämääränä on vapaus uskonnoista, niin käypänä taktiikka on jokaisessa tapauksessa kaiken yhteistyön lopettaminen uskovien kanssa. Neuvotteluratkaisuihin perustuviin kompromisseihin ei ole syytä taipua niin kauan kuin yhdelläkään uskonnolla on mitään sananvaltaa julkisen vallan ja erityisesti lainsäädännön yhteydessä.

Monta taistelua uskontojen mielivaltaa vastaan on voitettu; nyt viimeksi tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla. Kristinuskon hegemoniasta on monissa tapauksissa päästy eroon, mutta tolkuttoman paljon on vielä tekemistä, jotta Suomea voisi kutsua sekulaariksi sivistysvaltioksi.

Juuri nyt käydään vääntöä eutanasiasta. Vastapuolen argumentit perustuvat lähes aina uskonnollisiin dogmeihin, vaikka sitä ei eksaktisti ilmaistaisikaan. Tästä olkoon esimerkkinä viime päivien eutanasiadebatti. Nämä vastapuolen vastarannan kiisket ovat taktisesti tällä kertaa etäännyttäneet uskonnollisen ideologiansa keskustelusta, mutta kyllä se sieltä löytyy.

Humanismi on nyt vain näille änkyröille aivan mahdotonta. Kanssaihmisten kärsimykset vain vahvistavat näiden änkyröiden uskoa. Tällaista epähumaania toimintaa on suvaittu aivan liian pitkään.

Strateginen päämäärä voi ilmetä mm. uskonnonvapauslain poistamisena suomalaisesta säädöskokoelmasta. Sananvapaus ja kokoontumisvapaus takaavat uskoville riittävän suojan. Ei horoskooppeihin uskovillekaan ole suotu laillista erityssuojaa. He saavat aivan vapaasti uskoa humpuukin ja kokoontua vapaasti humpuukin ympärille syntyneisiin yhteisöihinsä. Samaa periaatetta tulee soveltaa kaikkiin uskontoihinkin.

Strategisen päämäärän taktisena tekijänä voimme lopettaa juuri tänään kaiken yhteistyön kaikilla mahdollisilla tasoilla niiden kanssa, jotka edes etäisesti tai implisiitisti vetoavat kuviteltuihin transsendentteihin olioihin.

Uskonnoilla ei tule ole mitään asemaan julkisen vallan yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti