keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Sekulaarin intelligentsian vaikeneminen



"Tuskin sopivat. Ps tulee aivan varmaan hajaantumaan. Samoin seuraan KD:n muutoksia, joka ei jostain syystä näitä parmoslaisia kovin kiinnosta."

Persujen tilanne on mielenkiintoinen. Persut ovat tällä hetkellä ehdottomasti kiinnostavin puolue Suomessa, vaikka en ole oikein mistään samaa mieltä heidän kanssaan. He osaavat oikein hyvin julkisuustemput. Lisäksi persujen kannattajat näyttävän olevan kovin aktiivisia erinäisillä keskustelupalstoilla.

Krisut ovat omineet lähes kaikki entisen vasemmiston puheenaiheet (talking points) höystettynä kristillisellä fundamentalismilla. Tämä tekee krisuista radikaalipuolueen, mutta sen sortin radikalismi ei taida saada kovin suurta kannatusta.

Krisut ovat aivan liian mietoja patmoslaisten mielestä. Tämä patmoshenkinen joukko kaipaa retoriikaltaan mahdollisimman jyrkkiä kannanottoja ja näyttävää toimintaa. Sitä persut pystyvät tarjoamaan toisin kuin krisut.

"Totta ja siksi maaperää alustetaan kritisoimalla mm. tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, naisten oikeuksia sekä demokratiaa. "

Tuollainen retoriikka on kopioitu sanatarkasti amerikkalaiselta uskonnolliselta oikeistolta. Juuri eilen julkaistiin viimeisin tutkimus amerikkalaisten uskonnollisuudesta. Sekularismi on jatkanut voittokulkuaan entistä nopeammalla tahdilla. Valkoisten evankelikaalisten huippuhetket on nyt nähty, koska suuret ikäluokat kuolevat ja tuon ko. tutkimuksen mukaan nuoremmat sukupolvet kurovat umpeen suhteellista eroa eurooppalaisten ihmisten sekularisoitumiseen. Yksi tutkimuksen johtopäätöksistä oli se, että "uskonnollinen sukupolvi" on erittäin vihainen siitä, että heidän elämäntapansa ei ole enää hegemonia-asemassa. (vrt. Gramscin käsitykset hegemoniasta). Hegemonian menettäminen on heille eksistentiaalinen uhka ja siitä taas seuraa vähemmän toivottavia ilmiöitä.

Mielenkiintoista on Suomessa myös se, että intelligentsia on osallistunut aika vaisusti viimeaikaisiin debatteihin. Onhan siellä tietenkin Ahvio ja Puolimatka, mutta eipä sen lisäksi muita kuin muutama taloustieteen professori. Kyllä, lasken Ahvion ja Puolimatkan älymystöön täysin riippumatta heidän mielipiteidensä substanssista. Onko yhteiskunnallinen debatti kuollut kokonaan Suomessa? Ainoat aiheet tuntuvat olevan homot, maahanmuutto ja EU-kritiikki. Niillä kun on aika vähän tekemistä suurimman väestönosan kanssa. Arkkipiispa on sentään esittänyt humanistisia mielipiteitä, mutta sekulaari intelligentsia on pysynyt kumman hiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti