keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Tunkkaisen kansallismielisyyden vaalitappio



Vaaleista ei ole kuin muutama päivä ja taas persut ovat alkaneet vyöryttää blogialustoja ja keskustelupalstoja.

Uuden Suomen Puheenvuorossa on julkaistu ties kuinka monta blogia, joiden kirjoittajan puoluekantana on perussuomalaiset. Tämä ”ilmatilan” hallinta on ollut persuille tyypillistä jo pitkään.

Kun vaalit eivät persujen ehdokkaalta Laura Huhtasaarelta menneet ihan toivotulla tavalla, niin persut ovat aktivoineet trollinsa kuin käskystä. Ehkä heitä ohjaillaankin ulkoapäin?

Vaalien jälkitunnelmissa Huhtasaari möläytti kansallismielisyyden olevan ”uusi normaali”. Vaalit ja vaalien tulos taas osoitti, että normaalia on Huhtasaaren propagoiman kansallismielisyyden aika alhainen kannatus. Tässä mielessä persujen ulostulot oikeastaan ymmärrettäviä. Ottaahan se koville, kun asiat eivät mene toivotulla tavalla, mutta toiveajattelu onkin aina ollut huono perusta politikoinnille. Toiveajattelua ja propagandaahan persujen politikointi on ja on aina ollut.

Oikeastaan kansallismielisyys-käsitteen käyttö voidaan riistää persuilta ja muilta oikean laidan hiippareilta. Heidän maailmankuvaansa voidaan kutsua ”tunkkaiseksi kansallismielisyydeksi”. Äänestystuloksen perusteella suomalaisten kansallismielisyys onkin jotain muuta. Sanotaan sitä nyt vaikka näkemykseksi, jossa Suomi on yksi kansakunta muiden joukossa. Asiaan ei liity sinänsä mitään muuta.

Sama pätee persujen kaappaamaan käsitteeseen ”isänmaallisuus”: Tuskinpa persuilla itselläkään on aavistusta siitä mitä he tarkoittavat isänmaallisuudella. Persuille se kaiketi tarkoittaa äärioikeiston mystistä etnonationalismia.

Vaalit jälleen kerran osoittivat suomalaisten olevan aika liberaaleja ja edistyksellisiä. Ääriliikkeet, jollainen perussuomalaisetkin on, eivät ole menestyneet viime vuosikymmeninä. Jatketaan samalla linjalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti