maanantai 22. tammikuuta 2018

Sisällissota Kirkko ja kaupungissa


Harvoin saa uskonnollisesta julkaisusta lukea niin mielenkiintoista juttua kuin Kirkko ja kaupungin julkaisema artikkeli Pyhä sota, Saatana ja Harmageddon – näin uskonto koettiin Suomen sisällissodassa.

Artikkelin kirjoittaja Juhani Huttunen oli perehtynyt hyvin asiaan ja pystyi kirjoittamaan aiheesta ilman puuduttavaa paatoksellisuutta. Paatos tavallisesti tuhoaa muuten mielenkiintoiset artikkelit. Fundamentalistien mielestä Kirkko ja kaupunki tuskin on edes uskonnollinen julkaisu, sillä se ei ole kannanotoissaan riittävän jyrkkä.

Suomen sisällissodassa kuten monessa muussakin välienselvittelyssä uskontoa käytettiin oikeuttamaan sadistisen julma väkivalta. Ihan ensimmäisenä tuosta kahakasta tulee mieleen Ruandan tapahtumat, kun katoliset tappoivat toinen toisiaan. Suomessa luterilaiset harjoittivat väkivaltaa molemmin puolin.

Historia kirjoitetaan lähes aina voittajan ehdoilla. Suomessa meni lähes sata vuotta ennen kuin edes auttavasti riippumattomat tutkimukset ilmestyivät. Taisteluita on kuvattu hyvinkin yksityiskohtaisesti, mutta taustavaikuttajia ja heidän motiiveitaan on dokumentoitu varsin heikosti. Ilmeisesti asiat ovat olleet tiedossa, mutta Suomen ev.lut. kirkossa ollaan oltu kyvyttömiä tarkastelemaan oman instituution osuttaa tapahtumien kulussa.

Nostan hattua Juhani Huttuselle ja Kirkko ja kaupungille itsekriittisestä otteesta. Itsekritiikki ei ole tavallisesti näiden julkaisujen hyve. Huttusen jutusta tulee esille hyvin, että myös punaisten puolella oli monella kristillinen vakaumus, vaikka asiasta on esitetty toisenlaisiakin tulkintoja.

Tavallisesti sotien yhteydessä jätetään mainitsematta hegemonia-asemassa olevan uskontokunnan piirissä olevan rauhanopposition vaikutus; näin varsinkin kun uskonnollinen hegemonia-asema on voittajaksi selvinneen tahon puolella. Mitenkä julmaksi sodat voisivatkaan muodostua ilman rauhanoppositiota?

Viikonloppuna luin jostain verkkojulkaisusta (en muista mistä), että arkkipiispa Kari Mäkinen kehotti kirkkoa tutkimaan omaa julmaa suhtautumistaan erityisesti punaisiin. Ehkä nyt sadan vuoden jälkeen uskovat pystyvät arvioimaan uskonnon osuutta tapahtumiin.

Juhani Huttusen kirjoittaman artikkelin voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti