torstai 11. tammikuuta 2018

Suomesta republikanisoitu uskonnollinen kleptokratia?



Minä väitän, että nyt kun Yhdysvalloista on tullut republikanisoitu post-kapitalistinen yhteiskunta, niin Suomi seuraa perässä pienellä viiveellä.

Kapitalismi on kärsinyt Amerikassa konkurssin. Kapitalismin unelma alati kasvavasta hyvinvoinnista on osoittautunut myytiksi. Kapitalismista sen amerikkalaisessa muodossaan on tullut republikanisoitua kleptokratiaa, jossa kapitalismin hyvät puolet ovat kasautuneet harvoille, niille harvoille jotka onnistuivat ryöväämään varallisuuden itselleen, ja muille on jäänyt alati kiihtyvä kurjistuminen.

Sen mitä minä olen seurannut suomalaista yhteiskuntaa, niin viive Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on koko ajan kutistunut. Amerikkalaisilla meni nykytilaan pääsemisessä (vai joutumisessa?) 40 vuotta. Suomessa kehitys on huolestuttavan samanlaista, eikä aikaa ole kulunut kymmentä vuottakaan.

Nykyisen hallituksen tempoileva ja harkitsematon olosuhteiden kurjistaminen esimerkiksi sote-uudistuksen ja työttömien viimeisimmän aktivointimallin tiimoilla, on niin amerikkalaista kuin vain voi olla.

Nykyinen hallitus ja eduskunta ovat oman elinaikani oikeistolaisimmat ja samaan aikaan uskonnollisimmat, vaikka Suomessa uskonto ei olekaan saanut samanlaisia manifestaatioita kuin Amerikassa. Sekä Suomea ja Yhdysvaltoja koskien voidaan sanoa, että kapitalismi ja erityisesti sen kleptokraattinen muoto sekä uskonnollisuus korreloivat vahvasti. Oletan, että herätyskristillisyys ja vapaiden suuntien karismaattisuus uudestisyntymiseen ja muine häröilyineen mahdollistavat elinolojen kiristämisen ja tuloksena on uusi luokkayhteiskunta, mutta luokkia on vain kaksi – ne joilla on ja ne joilla ei ole.

Suomessa olisikin mahdollisimman pikaisesti polkaistava liikkeelle vahva ulkoparlamentaarinen vastarinta vastustamaan republikanisoitumista. Kun kadut ovat päivästä toiseen vastarinnan hallussa, niin viesti on selvä: Nyt riittää republikanisoituminen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti