sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Franklin Graham tuhoaa isänsä perinnön



Franklin Graham tosiaan on tuhoamassa isänsä Billly Grahamin perinnön; niin Billyn maineen kuin uskontoon perustuvan business-imperiumin.

Tällä kertaa Franklin puhui läpiä päähänsä lauantaina, kun MSNBC:n Alex Witt kysyi Frankliniltä, kuinka hän voi puolustaa Donald Trumpin paneskelua Stormy Danielsin kanssa. Franklinin kiemurtelu oli hauskaan katsottavaa, tai no, oikeastaan se oli myötähäpeää tuottavaa, sillä Franklin ymmärsi itsekin kaivavansa omaa kuoppaansa. Tekopyhyys oli ensimmäinen ajatus, joka tuli mieleen katsoessa Franklinin jutustelua.

Witt kysyi: ”Jos Trump olisi demokraatti, olisitko niin anteeksiantava?” Pitkän empimisen jälkeen Franklin vastasi: ”Kyllä.” Sitten seurasi selittelyä, maalitolppien siirtelyä ja ihan mitä tahansa, mikä Franklinin mielestä puolusti Trumpin toimintaan.

Franklin Graham sanoi, että vaikka suhde Stormy Danielsiin olisikin totta, niin sillä ei ole merkitystä, koska viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana Donald Trump on kasvanut kristittynä.

Tämän enempää tuskin on tarpeen referoida Franklin Grahamin mielipuolista jaarittelua, sillä kaikki mitä hän sanoi, oli republikaanien taakse ryhmittyneen uskonnollisen oikeiston propagandaa.

Seuraava MSNBC:n ohjelma oli Joy Reidin juontama AM Joy. Reidin vieraana oli ohjelmassa ennenkin esiintynyt pastori William Barber. Franklin Grahamin ja Barberin sanailu on jatkunut jo pitkään. Barberin argumentti on johdonmukaisesti ollut se, että Franklin on myynyt uskonsa poliittisen vaikutusvallan takia. Laajemmin Barber tarkoittaa sitä, että kaikki ne evankelikaaliset uskovat, jotka ovat asettuneet Trumpin puolelle, ovat yhtä syyllisiä kuin Franklin ja täsmälleen samasta syystä.

Barber on noussut värillisten etnisten vähemmistöjen ja maltillisten kristittyjen puolestapuhujaksi. Hän on hyvin perille evankelikaalisten konnankoukuista, koska hän on itsekin ollut aiemmin evankelikaalinen, mutta tullut myöhemmin toisiin aatoksiin.

William Barber sanoi loppukommenttina: ”Franklin Grahamin on lopettava valehtelu, kerrottava totuus ja lopettava kristinuskon esittäminen sellaisessa muodossa kuin hänen rahoittajansa kulloinkin vaativat.”

Evankelikaalinen liike on ollut jo pari vuotta jakaantunut ja se on ulottunut Billy Grahaminkin perikuntaan. Viime vuoden puolella kaksi Billy Grahamin lapsenlapsista nousi setänsä myrkyllistä evankelisuutta vastaan.

Republikaanisen uskonnollisen oikeiston tuhoa odotellessa voi tuota tuhoa vähän jouduttaa tukemalla maltillisia kristittyjä, vaikka kaikkein mieluiten näkisin uskontojen tulevan irrelevanteiksi myös Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti