maanantai 1. tammikuuta 2018

Aktivointimallin kohtaama vastarinta hienoa kansalaisaktivismia



Viime viikkoina suomalaisissa tiedotusvälineissä on käsitelty laajasti hallituksen ajamaa ja eduskunnan hyväksymää työttömien aktivointimallia. Tuo malli on synnyttänyt polemiikkia niin blogeissa kuin keskustelupalstoillakin.

Parasta mitä aktivointimalli tarjosi, oli merkittävä vastarinta mallia kohtaan. Mallia vastaan polkaistiin kansalaisaloite, joka muutamassa päivässä sai riittävän määrän allekirjoituksia, jotta aloite siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Tällainen vastarinta on aina ilahduttavaa. Aina kun vastarinta kumpua ruohonjuuritasolta, sillä on ennustusarvoa silloin kun arvioidaan tulevaa äänestyskäyttäytymistä.

En kuitenkaan usko, että kansalaisaloite saa arvoistaan kohtelua eduskunnassa. Korkeintaan aloite juuttuu johonkin valiokuntaan ja vähitellen koko aloite pyritään vaikenemaan kuoliaaksi. Nyt aloitteen alkuunpanijoiden tulisi pitää asiaansa esille. Tämä onkin ollut kansalaisaloitteiden heikkous: aloitetta ei enää ”markkinoida” kun riittävä määrä nimiä on saatu kasaan. Näin on käynyt mm.  eutanasian laillistavalle kansalaisaloitteelle. Tuon aloitteen alkuunpanijoina oli sentään kokeneita poliitikkoja, joten heidän olisi luullut olevan hyvin perillä eduskunnan konnankoukuista.

Aktivointimallin kumoamiseen tähtäävä aloite kaatuu jos ei heti lakivaliokunnassa niin perustuslakivaliokunnassa. Perustuslakivaliokunta kutsuu asiantuntijaksi jonkun, jolla on hyvät argumentit aloitetta vastaan. Sitä ennen työttömien aktivointimallia on jo päästy kokeilemaan täysimääräisenä ja hallituksen avainministerit taputtavat omalle saavutukselleen – merkittävän kansanosan kyykyttämiselle.

Nyt kun Suomessa on oikeistolaisin hallitus ehkä ikinä, niin ei ole lainkaan yllättävää, että oppia on otettu Yhdysvaltain republikaaneista. Onneksi uskonnollinen paatos ei ole sentään niin päällekäyvää kuin republikaaneilla, vaikka Suomenkin hallituksesta löytyy aivan liian monta paatunutta vakaumuksellista ”kristittyä”, joille kaikki inhimillinen on suorastaan demonista.

Aina kun missä tahansa maassa on kovin oikeistolainen hallitus, kaikki uudistukset muodostuvat rangaistuksen luontoisiksi menettelytavoiksi. Tässä suhteessa Suomi on ehkä maailman amerikkalaisin valtio Yhdysvaltojen jälkeen.

Työtön on saanut kriminaalin piirteitä, vaikka mitään laitonta ei olisikaan tapahtunut. Mielipiteen muokkaus on onnistunut oikein hyvin: työttömät on saatu näyttämään järjestelmää röyhkeästi hyväksikäyttäviltä konnilta. Tätä asennemuokkausta sitten häijyt ihmiset ihan vapaaehtoisesti toistavat sosiaalisessa mediassa. Luulisi ihmiskunnan jo oppineen, ettei toisen epäonnella mässäily johda ainoaankaan rakentavaan ratkaisuun. Mitä oikeistolaisemman ajattelun joku on omaksunut, sitä enemmän hän on valmis rankaisemaan kanssaihmisiään milloin mistäkin syystä ja yleensä vielä ilman päteviä perusteita.

Ehkä aktivointimallin kohtaama vastarinta saa aikaan laajemmankin yhteiskunnallisen vastarintaliikkeen, jossa ihmiselämän kurjistaminen korporaatioiden etujen nimissä saa loppunsa. Tähän tarvitaan jokaisen suomalaisen panosta. Oppia voidaan ottaa amerikkalaisen vastarinnan epäonnistumisista. Vastarinta on juuri nyt tarpeellisempaa kuin ehkä koskaan ennen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti