keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Konservatiivit oppineisuutta vastaan



Republikaanien perusteema on viime vuosikymmeninä ollut se, että akateemiset opinnot ovat haitallisia. Tämä on kovin amerikkalainen ilmiö. En tiedä onko vastaava suuntaus ollut vallitseva länsimaissa, esimerkiksi Suomessa.

Republikaanien ja erityisesti sen uskonnollisen oikeiston kielteisyys oppineisuutta kohtaan on saanut sellaiset mittasuhteet, että ilmiö vaikeuttaa jo ihan perusopetustakin.  Ilmiö ei koske pelkästään liittovaltiota vaan myös osavaltioita, sillä osavaltioiden lainsäädäntöelimet ovat alkaneet suhtautua kielteisesti opetuksen julkiseen rahoitukseen. Tämä siis erityisesti niillä seuduilla, missä republikaanit ovat hegemonia-asemassa. Ilmiön johdosta republikaanit ovat kehittäneet strategian, jonka mukaan konservatiiveja jotenkin vainottaisiin yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa. Tällainen menettely onkin ollut varsin onnistunutta saaden kannattajia erityisesti uskonnollisen oikeiston parissa. Tässä yhteydessä voidaan jälleen toistaa, että tieto tappaa republikaanien hellimän fundamentalistisen uskon.

Republikaanien uskonnollisen oikeiston mieliväite on myös sellainen, että iso enemmistö amerikkalaisista professoreista oli jotenkin ”vasemmistolaisia” ja vielä siten, että he pyrkisivät aivopesemään opiskelijoita. Koskaan tuota vasemmistolaisuutta ei kuitenkaan määritellä. Lisäksi republikaanien uskonnollinen oikeisto olettaa virheellisesti, että opiskelijat olisivat ”pesusieniä”, jotka kritiikittömästi omaksuvat kaiken, mitä heille sanotaan.

Näinhän asia ei tietenkään ole ja asiasta on oikein tutkimusta.

American Association of Univeristy Professors (AAUP) julkaisi omassa lehdessään nimeltään Academe Matthew Woessnerin ja April Kelly-Woessnerin tutkimuksen, jonka mukaan jo ensimmäisen vuoden opiskelijoilla on vakiintunut poliittinen kanta, joka ei juuri muutu opiskelun aikana. Lisäksi tutkimus paljasti professoreiden olevan enimmäkseen neutraaleja, jos asenteita ja mielipiteitä mitataan amerikkalaisella oikeisto-vasemmisto – määritelmällä sen suhteen mitä tulee opetukseen. Tällainen johtopäätös ei ole lainkaan yllättävä. Se vain vahvistaa näkemystä siitä, että mitkään keinot eivät jää käyttämättä silloin kun uskonnollinen oikeisto pyrkii toteuttamaan omia päämääriään.

Woessnerin pariskunnan tutkimuksen tulokset julkaistiin myös julkaisussa nimeltään PS: Political Science and Politics, jonka kustantajana toimii American Political Science Association.

Konservatiivinen tutkimuslaitos Pew Research on myös raportoinut omasta kyselytutkimuksestaan, jonka mukaan 58 republikaaneista pitää akateemisia opintoja haitallisina. En vain koskaan ole nähnyt yhtäkään luotettavaa tutkimusta siitä, miksi he pitävät akateemisia haitallisina.

New York Timesin kolumnisti Paul Krugman toteaa, että konservatiiveilla on aina ollut negatiivinen suhtautuminen oppineisuutta kohtaan, mutta nyt tuosta asenteesta on tullut dominantti varsinkin republikaaneja kannattavien konservatiivien keskuudessa.

Oppineisuuteen kielteisesti suhtautumalla konservatiiviset republikaanit jouduttavat puolueensa perikatoa, mitä voidaan pelkästään positiivisena, sillä siitä hyötyvät kaikki: myös oppineisuutta nyt vastustavat konservatiivit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti