keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Republikaanijohtaja evankelikaalisille: Turpa kiinni!



Entinen republikaanien puolueneuvoston (RNC, Republican National Committee) puheenjohtaja Micheal Steele kehotti republikaanien taakse ryhmittynyttä evankelikaalista uskonnollista oikeistoa olemaan hiljaa.

Steele oli erityisen suivaantunut Family Reserach Councilin johtajaan Tony Perkinsiin. Family Research Council on yksi niistä ”perhejärjestöistä”, jotka on luokiteltu vihajärjestöiksi.

Steele oli vieraana tiistai-iltana vieraana Chris Matthewsin juontamassa ohjelmassa Hardball, eikä Steele säästellyt sanojaan.

Steele sanoi: ”Olkaa nyt vittu hiljaa älkäkä ikinä saaranatko minulle yhtään mistään!” Steele identifioi itsensä kristityksi, mutta pitää Trumpia kannattajia tekopyhinä paskiaisina.

Steele on sitä mieltä, että aina kun evankelikaalisten johtohahmot kuten Perkins katsovat Trumpin tekemisiä läpi sormien, niin heidän uskottavuutensa on olemassa. Steelen mukaan evankelikaaliset mielellään kertovat ketä kenenkin tulee rakastaa, ketä uskoa, mitä tehdä ja mitä olla tekemättä, mutta kun kyse on uskonnollisen oikeiston presidentiksi nostaman vanhuksen tekemisistä, niin kaikki käy.

Tämä repeämä republikaanien riveissä on ollut selvä jo jonkin aikaa. Nämä Steelen kaltaiset vanhan ajan republikaanit ovat jääneet vähemmistöön omassa puolueessaan sen jälkeen kun evankelikaalisten uskonnollisten oikeisto kaappasi vallan puolueessa.

Yhdysvaltain historiassa tämä vallankaappaus on ainutlaatuinen tapahtuma. Koskaan ennen pieni äänekäs vähemmistö ei ole saanut puoluetta ja sitä kautta koko liittovaltion hallintoa haltuunsa. Näin puolueen ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta nykyiset republikaanit ovat juuri se joukko, joka pyrkii yksipuoluejärjestelmään. Ihmekö tuo kun oppia on otettu Putinin Venäjästä ja monesta aiemmasta totalitaristisesta järjestelmästä.

Asiassa kummallista on vain se, kuinka helposti perinteisen linjan republikaanit antoivat puolueensa uskonnollisen oikeiston haltuun. Kunnon vastarintaa jäsenistöstä ei löytynyt.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti