tiistai 2. tammikuuta 2018

Kulttuurimarxismi on "dynamite job"



Siitä taitaa olla jotain kaksikymmentä vuotta, kun törmäsin kulttuurimarksismin käsitteeseen ensimmäisen kerran. Tuolloin kyseessä oli jokin amerikkalaisen uskonnollisen oikeiston julkaisu. En tosin muista mikä niistä. Sittemmin tuohon käsitteeseen on törmännyt säännöllisesti. Tällä vuosikymmenellä myös Suomessa, jossa äärioikeisto ja pieni suomalainen uskonnollinen oikeisto on ottanut käsitteen omaan käyttöönsä.

Kukaan ei vain tunnu tietävän, mitä kulttuurimarksismi tarkoittaa. Kun kyseessä amerikkalainen termin tai käsitteen käyttö, niin ensimmäisenä tulee mieleen salaliittoteoriat. Amerikan oikeisto ja erityisesti uskonnollinen oikeisto olettaa paljon, mutta juuri mistään ei löydy evidenssiä, ei sitten koskaan. Tämä ”motley crew” olettaa, että jokin salaperäinen kulttuurimarksistinen klikki olisi hegemonia-asemassa amerikkalaisessa yhteiskunnassa, mutta näinhän ei tietenkään todellisuudessa ole. Samaa salaliittoteoriaa hipovaa oletusta hellitään myös Suomessa.


Edellisen perusteella minäkin teen oletuksen: oletan, että kulttuurimarksismi on marksismia ilman Marxin taloutta koskevaa teoriaa, joka muuten on oikeastaan todennettu aika hyvin, sillä rosvokapitalismi on länsimaissa vallitseva talousjärjestelmä. En kuitenkaan tee oletusta, että kulttuurimarksismi olisi jokin yhtenäinen ideologia. Se on mielestäni joukko erilaisia väitteitä, jotka voivat olla joko tosia, epätosia tai todentamattomia.

Kulttuurimarksisti on kuitenkin nimilappu, jonka voi liimata kylkeeni. Olen siitä oikein ylpeä.

Suomenkielinen Wikipedia sanoo kulttuurimarksismista mm. seuraavaa: Sorretun luokan aseman ottivat työväenluokan sijaan erilaiset vähemmistöt kuten seksuaalivähemmistöt, mustat ja maahanmuuttajat. Myöhemmin termistä on tullut äärioikeiston käsityksissä salaliittoteoriaan verrattava käsitteiden sateenvarjotermi, johon on yhdistetty punavihreys etenkin akateemisissa piireissä ja mediassa, feminismi, gender-teoriat, maahanmuuton, EU-federalismin, NATO:n ja Yhdysvaltain kannatus, liberalismi ja kapitalismi.[2] 

Aika paljon siis kuuluu kulttuurimarksismin alaan. Tosin tuokaan Wikipedian määritelmä ei ole oikein hyvä. Hämäräksi jää mm. punavihreys. Tästä punavihreydestä on mm. Suomessa keksitty siitäkin jos jonkinlaista salaliittoteoriaa. Jos kyseessä on yhteisvastuullinen ympäristönsuojelu, niin ilman muuta kannatan punavihreyttä. Tosin minulle ei selviä, miten punavihreys ilmenee mediassa. Ehkä anti-punavihreät sitten kannattavat rosvokapitalismia ja siihen olennaisesti liittyvää luonnonvarojen riistoa.

Feminismi on tärkeä yhteiskunnallinen aate. Naisten asema ei edes länsimaissa ole vieläkään hyvä. Aina kun naisten asemaa pyritään parantamaan, kannatan ajatusta. Jos se tekee minusta kulttuurimarksistin, niin oikein mielelläni kuuluun joukkoon.

Gender-teoriat ovat nekin tärkeä tekijä tavoiteltaessa tasa-arvoista ja elinkelpoista yhteiskuntaa. Minusta on aika säälittävää, että jotkut kokevat eksistentiaalista uhkaa ja ahdistusta gender-ideologioista. Vähemmistöjen tilanteen parantaminen ja oikeuksien saattaminen muun väestön tasolle parantaa selvästi yhteiskunnan kokonaishyvinvointia. Monet gender-ajattelun kriitikot redusoivat gender-ajattelun pelkästään sukupuolielimiä koskevaksi debatiksi, jossa jokin traditio määrittelisi, mitä kukin genitaaleillaan saa tehdä. Tällaisia rajoitteita minä taas vastustan.  Kun se tekee jälleen kerran minusta kulttuurimarksistin, niin olen oikein ylpeä tuosta tittelistä.

Maahanmuuttoa on tapahtunut koko ihmiskunnan historian ajan. Ihmisiä liikkuu paikasta toiseen, eikä asiassa ole mitään kummallista. Toiseuden pelko, sanotaan nyt sitten vaikka ksenofobia, panee ihmiset tekemään aika taantumuksellisia tekoja. Kukaan ei kuitenkaan elä tällä planeetalla yksin.

EU-kannatus ei nyt oikein liity mitenkään kulttuurimarksismiin. Mistä lie Wikipedia-artikkelin kirjoittaja saanut tällaisen ajatuksen? Kulttuurimarksisti voi aivan hyvin vastustaa tai kannattaa EU:ta.  Yhdysvaltain kannatus se vasta hölmöä nykytilanteessa on: USA on taantuva entinen imperialistinen imperiumi. Tosin itse pidän tätä pelkästään positiivisena seikkana

Liberalismia olen ajanut tässä blogissa koko blogin olemassaolon ajan. Kun konservatismi on liberalismin vastaista, voidaan konservatismistatodeta sen olevan tappavan myrkyllistä. Yhtään paremmin ei selviä kapitalismikaan. Kapitalismi on saavuttanut Yhdysvalloissa jo päätepisteensä. Muualle maailmaan kapitalismin kuolema tulee pienellä viiveellä. Mitä sitten tapahtuu, sen näkee sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti