tiistai 30. tammikuuta 2018

Amerikkalaiset duunarit hengenvaarassa



Donald Trump on nyt majaillut Valkoisessa talossa vähän yli vuoden ja tuona aikana Amerikan duunarit ovat joutuneet hengenvaaraan.

Työturvallisuuden kannalta oleellista säätelyä on purettu sellaisella vauhdilla, että duunarit eivät itsekään pysy vauhdissa mukana.

Nykyisen käytännön mukaan raskaiden koneiden käyttäjiä ei tarvitse perehdyttää turvallisuusmääräyksiin. Rekkakuskien ja veturimiesten pakolliset lepoajat on poistettu.

Trump lupasi kaivosmiehille uusia työpaikkoja. Hiilikaivoksissa on löytynyt 700 uutta työpaikkaa, mutta niitä on hävinnyt saman verran, joten nettovaikutus on nolla. Vuonna 2016 hiilikaivoksissa tapahtui 8 kuolemaan johtanutta onnettomuutta, vuonna 2017 kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli 15. Luvut eivät ole suuria, mutta kun kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat lisääntyneet muillakin aloilla lähes samassa suhteessa, on aivan perusteltua sanoa amerikkalaisten duunarien olevan hengenvaarassa.

Eikä siinä vielä kaikki. Enää kaivosmiehet eivät voi hakea korvauksia vaarallisten työolojen aiheuttamien ammattitautien takia. Tai voivat, mutta yritysten korvausvelvollisuus on nyt aika olematon.

Kemianteollisuuden vaarallisten kemikaalien sääntelykin on purettu. Trumpin hallinto on vapauttanut 80 000 syöpää ja muita sairauksia aiheuttavaa kemikaalia sääntelystä. Yritykset eivät joudu vastuuseen, jos he tärvelevät esimerkiksi pohjavesivarannot näillä kemikaaleilla. Siinä ei ole vaarassa pelkästään duunarit vaan kaikki vettä juovat ihmiset.

Kaikki em. on tehty yritysten voittojen maksimoimisen nimissä. Samaan aikaan kuitenkin palkansaajien tulot ovat laskeneet, koska tiettyihin työtehtäviin ei enää ole pätevyyskriteereitä. Koneita saa käyttää, jos osaa panna virran päälle.

On vain ajan kysymys milloin jokin tehdas pamahtaa taivaan tuuliin vieden mukanaan satoja duunareita. Ehkä olisi aika kansainväliselle amerikkalaisten tuotteiden boikotille ainakin siihen asti kunnes vaaralliset työolot korjataan edes Obaman kauden tasolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti