lauantai 26. joulukuuta 2015

Profetioiden toteutumattomuus



Keskustelupalstoilla tulee silloin tällöin esille Raamatussa esitetyt profetiat. Pääsääntöisesti tämä tarkoittaa sitä, että jokin Vanhan Testamentin jae ennustaa jotakin tapahtuvaksi, mikä sitten tapahtuu Uudessa Testamentissa. Toisinaan profetiat koskee nykyhetkestä katsottuna tulevaa tapahtumaa; jotakin joka ei ole vielä tapahtunut, mutta tapahtuu tulevaisuudessa: yleensä tämä koskee ns. lopunajan profetioita.

Ei ole tarpeen kiistellä siitä mikä tietty VT:n  profetia toteutuu UT:ssa. Profetioiden toteutumista voidaan tarkastella yleisellä tasolla. Olisi myös hyvä määritellä, mitä profetialla tarkoitetaan. Vaikka määrittelyä ei tehtäisikään, niin profetioita voidaan silti arvioida: niiden luotettavuutta voidaan testata.

Profetioita totena pitävien kannalta huonoin mahdollinen tapaus on se, että mitään profetiaa ei voida osoittaa tapahtuneeksi. Yksikään VT:n profetia ei ole niin spesifi, että se sanoisi yhtään mitään Jeesus Nasaretilaisesta. Vaikka Jeesus Nasaretilaista pitäisikin messiaana, niin silti pitäisi pystyä osoittamaan juuri Jeesus Nasaretilaisen jumalallisuus; vielä parempaa olisi, jos Jeesuksen ja Jumalan yhteys pystyttäisiin osoittamaan.

Tuo edellinen taas edellyttää sitä, että jokin yliluonnollinen toimija vaikuttaa jollain reaalimaailmaan jollakin mitattavalla, mieluummin kvantitatiivisella, tavalla. Jos reaalimaailmassa tapahtuu jonkin yliluonnollisen toimijan masinoimia tekoja, niin tämä teon vaikutukset voidaan havainnoida. Tällaista mitattavaa, parhaimmassa tapauksessa toistettavaa, tapahtumaa ei kuitenkaan ole verifioidusti tapahtunut, joten paras arvio on, että tästä seuraa se, etteivät profetiat toteudu, eivätkä ne olisi minkään yliluonnollisen olion aikaansaannoksia.

Profetioita totena pitävien kannalta olisi hyvä jos jokin tietty VT:n profetiat voitaisiin täsmällisesti osoittaa toteutuneeksi UT:ssa. Yksikin sellainen tapahtuma riittäisi. Olisi myös eliminoitava silkan sattuman mahdollisuus.

Tässä tullaan samaa kysymykseen kuin tuossa yllä. Olisi pystyttävä osoittamaa, että jollakin reaalimaailmassa sattuneella tapahtumalla olisi yliluonnollinen syy. Jos metodologisen naturalismin puitteissa jotakin tapahtumaa ei voi selittää, niin tämä ei suinkaan tarkoita, että syy olisi Jumala. Syytä ei vain tunneta, mutta sellaista voidaan etsiä ja toistaiseksi kaikki aiemmin suurimmalta osalta Jumalan piikkiin pannut tapahtumat ovat saaneet naturalistisen selityksen. (Metodologinen naturalismi ei tarkoita filosofista naturalismia.)

Yliluonnollista vaikuttajaa koskien herää lisäkysymyksiä: mitä ja miten?

Sekä huonoin mahdollinen että paras mahdollinen skenaario edellyttää yliluonnollisen vaikuttajan todentamista ja edelleen olisi todennettava, että tuo yliluonnollinen vaikuttaja olisi juuri Raamatun jumala. (Näin siis kristinuskon tapauksessa.)

Kaikki jumaltodistukset ja profetioiden toteutumiset ovat rauenneet tyhjiin. Täten profetoiden esittäjien luotettavuus on olematon ja tämä täysin riippumatta siitä, onko yliluonnollista toimijaa olemassa vai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti