tiistai 15. joulukuuta 2015

Metafyysistä mietiskelyä - tietokyky



Olen kuullut moneen kertaan väitteen: ”Ilman Jumalaa et tiedä mitään.” Episteeminen versio teemasta voisi olla: ”Tiedät, että ilman Jumalaa et voi tietää mitään”. 

Nämä väitteet on esitetty minulle useasti eri keskustelupalstoilla. Ilmeisesti väitteen esittäjät eivät näe väitteessä loogista ongelmaa: jos ilman Jumalaa ei voi tietää mitään, niin en voi silloin tietää edes sitä, että ilman Jumalaa en voi tietää mitään. Tuossa yhtälössä joku ei nyt täsmää.

Kun olen kysellyt täsmennystä em. loogiseen ongelmaan, niin joko väitteen esittäjä on kadonnut pikaisesti keskustelusta tai sitten floodannut keskustelun täyteen raamatunlauseita. Kumpikaan tapa ei ole tyydyttävä. Jos jotain esittää todeksi, niin olisi syytä perustella väitteensä, jotta päästäisiin keskusteleman siitä, onko väite tosi vai epätosi.

Tuota episteemistä argumenttia on käytetty myös uskon ja tieteen yhteensovittamiseen. Tässä tapauksessa on väitetty, että tieteen saavutukset ovat jollain tavalla ja jonkun epämääräisen mekanismin tuloksena Jumalan aikaansaannoksia. Tällekään väitteelle ei oikein tahdo löytyä perusteita. Koska väitettä ei pysty verifioimaan eikä falsifioimaan, niin se on epärelevantti. Väitteen totuusarvo tulee pystyä todentamaan. Lisäksi on aika koomista, että kaikki tieteen saavutukset ovat tehneet ”jumalallisen ilmoituksen” ja ”jumalallisen asioihin puuttumisen” tarpeettomaksi.

Ilmoituksissa ei ole mitään tietoa. Ilmoitukset eivät kuulu epistemologian vaan psykiatrian alaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti