perjantai 4. joulukuuta 2015

Jeesus on poistunut kaupungista



Miikka Niiranen kirjoitti verkkojulkaisu Seurakuntalaisen sivuilla 3.12.2015 kirjoituksen otsikolla: Kirkkojen tulevaisuus länsimaissa ratkaistaan kaupungeissa. Niiranen pohjusti kirjoitustaan verkkojulkaisu Uusi Tiessä jutulla, jonka otsikko oli: Mistä tulivat Amerikan uskonnottomat nuoret? Niirasen esittämiä kysymyksiä on pohdittu milloin missäkin. Yksiselitteistä vastausta ei kai ole, mutta eiköhän uskontojen alamäki johdu pitkälti siitä, että uskonnot esittävät epätosia väitteitä tosina. Usko vaatii kielteistä suhtautumista tieteeseen, vähemmistöryhmiin, kanssaihmisiin, itseen ja jotakuinkin kaikkeen tärkeään. Seurakuntien skandaalit eivät ainakaan paranna uskontojen asemaa. Lisäksi seurakuntien yhteisöllisyyskin on jo lähtökohtaisesti alistavaa, kun periaatteena on ”tarkkaile naapuriasi”.

Katsotaan mitä Niiranen sanoo Suomen tilanteesta.

Kaupungistuminen, sukupuolijakauma ja nuorten osuus seurakunnissa. Siinä kolme suurta asiaa, joihin Yhdysvaltain kristillisten kirkkojen tulee kiinnittää huomiota tulevaisuudessa, mikäli mielivät jatkaa olemassaoloaan….Ei vaadi kaksisia profeetan lahjoja huomatakseen, että muutettavat muuttaen sama on pitkään pätenyt myös Suomeen, jossa viimeksi Kotimaa Oy:n Jäsen360-tutkimus havaitsi erityisesti Helsingin poikkeavan uskonnollisesti muusta maasta.

En löydä ainuttakaan hyvää perustetta, miksi kirkkojen pitäisi jatkaa olemassaoloaan. Kehitys on menossa täten hyvään suuntaan.

Länsimaissa pitkään vallinnut kristillinen yhtenäiskulttuuri kuitenkin on nojannut laajalti maaseudun elinehtoihin. Nyt tämän yhtenäisyyden hidasta romahdusta katsellessamme meidän tulee samalla oppia uudelleen elämään seurakuntina urbaanissa ympäristössä.

Vihdoinkin ollaan pääsemässä eroon ”maalaisten” kyttäyskulttuurista. Aplodit sille!

Siksi Suomen maaseudun ja kaupunkien seurakuntien järjestöjen tulee miettiä erästä tärkeää asiaa: miten seurakuntanuorissa kasvaneet kristityt nuoret löytävät Jumalan sanaan juurtuneen seurakunnan uudessa kotikaupungissaan eivätkä hiljaa liu’u Kristuksen ruumiin yhteydestä pois?

Heti kun nuoret pääsevät näkemään jotain muuta kuin kapea-alaisen ja sortavan ja epätoden uskon ulkopuolelle, usko joutaa mennä. Hyvä niin, koska tuolla ”Kristuksen ruumiin yhteydellä” on sorrettu ihmisiä aivan liian kauan, aivan liian julmalla tavalla. Sitä paitsi Jeesus tuskin oli edes historiallinen henkilö.

Kaupungistumista uudempi haaste on seurakuntien sukupuolijakauman vinoutuminen. Niin monin paikoin Yhdysvalloissa kuin suuressa osassa Länsi-Eurooppaakin kirkoissa on oleellisesti vähemmän nuoria miehiä kuin nuoria naisia.

Jassoo, mistä lie tuo kertoo?

Seikka on tulevaisuuden kannalta merkittävä siksi, että juuri nuoret kristityt miehet ja naiset tälläkin hetkellä etsivät puolisoa ja perustavat perheitä, ja näihin nuoriin perheisiin puolestaan syntyy kristittyjä lapsia. Juuri he ovat kirkkojen ja järjestöjen tuleva aktiivijäsenistö niinä aikoina, kun massaherätyksiä ei ole.

Jotenkin kierolla tavalla tässäkin päästiin seksiin, joka on naamioitu perheen perustamiseksi. Usko pyrkii kontrolloimaan jopa sitä, kenen kanssa kukin harrastaa seksiä ja missä asennossa. Perhe ei ole perusyksikkö vaan yksilö, joten tässäkin asiassa uskovat ovat hakoteillä. Ideana kaiketi on se, että uskovat vanhemmat ehdollistaisivat lapsensakin epätosiin ja haitallisiin uskomuksiin. Ei taida onnistua enää nykymaailmassa, ei edes väkivalloin.

Mikäli miehiä tai naisia on seurakunnissa tai kristillisissä liikkeissä kumpiakaan oleellisesti vähemmän kuin toista sukupuolta, syntyy paljon perheitä, joissa mahdollisesti vain toinen puolisoista käy kirkossa tai kristillisissä tilaisuuksissa. Tilastoissa tämä näkyy hyvin todennäköisesti kristittyjen lasten kirkossakäynnin vähenemisenä.

Toivottavasti näkyy, sillä usko on pelkästään haitallista. Toivottavasti vanhemmat ovat niin valistuneita, etteivät pakota osallistumaan kirkonmenoihin tai muihin vastaaviin tilaisuuksiin.

Tässäkin blogissa on jo aiemmin käsitelty mm. nuorisobarometrin tuloksia.
Johtopäätös on: Jeesus on häipynyt kaupungista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti