sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Juha Ahvio - ankeuden asianajajan neljäs prinsiippi



Juha Ahvion Itsenäisyyspäivän blogin neljäs ankeuden prinsiippi on lyhyt.

”Neljänneksi. Pidä kiinni periaatteistasi, uskostasi ja klassisen kristillisestä tunnustuksestasi. Konservatiiviset periaatteet ja historiallinen kristillinen usko kestävät edelleen. Konservatiivinen kristitty ei ole se, jonka täytyy taipua ja taittua paineen alla. Päinvastoin.”

Periaatteista kiinnipitäminen on ihan toivottavaa, jos periaatteet ovat tosia. Silloin kun periaatteet ovat epätosia ja/tai haitallisia, niistä tulee luopua. Kaikki uskonnolliset periaatteet ovat ihmisen kannalta haitallisia, joten niistä tulee luopua yleisenä prinsiippinä. Sen minkä Ahvio itseään velvoittavaksi, ei hän voi koskaan katsoa ketään toista velvoittavaksi loukkaamatta tuon toisen ihmisen yksilönvapautta.

Ahvio olettaa – tai toivoo – että juuri hänen näkemyksensä kristinuskosta on oikea ja jollain tavalla klassinen. Siitä ei ole varmuutta, mitä ensimmäiset kristityt lopulta uskoivat. Aika hyvä käsitys asiasta kuitenkin on ja se on kaukana Ahvion sekä minkään uskonnollisen yhteisön uskomuksista. Paluuta alkuseurakuntaan ei ole, vaikka monet sellaisesta haaveilevat.

Konservatiivinen kristillisyys kesti kyllä valitettavan pitkään aiheuttaen suunnattomia inhimillisiä kärsimyksiä väkivallan, sotien ja tieteen estämisen muodoissa. Vasta kun haitallisesta konservatismista päästiin eroon pitkälti eroon, alkoi ihmisten hyvinvointi lisääntyä.

Nykyaikainen kristillinen konservatismi liikkuu niin kaukana todellisuudesta, että sellaisen houkuttelevuus on aika heikoissa kantimissa. Konservatiivit jäävät bunkkereihinsa ja hyvä niin. Muu maailma jatkaa inhimillisen hyvän edistämistä samalla kun Ahvio ja muut konservatiivit kiristelevät hampaitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti