torstai 20. huhtikuuta 2017

Tiedustelulaki motivoi kansalaistottelemattomuuteen



Eilen hallituksen ministereille luovutettiin mietintö koskien tiedustelulainsäädäntöä. Aika kyseenalaiselta vaikuttaa tuo mietintö, vaikka en ole vielä ehtinyt kahlata monta sataa sivua käsittävää dokumenttia läpi.

Tiedustelutoimintaan oikeuttavien valtuuksien lisääminen on aina häiritsevää, mutta eilen aika vähälle huomiolle jäi armeijan oikeuksien laajentaminen.

Uusi Suomi kirjoitti aiheesta: Uusi tiedustelulaki antaisi Puolustusvoimille ja Suojelupoliisille (Supo) laajat tiedusteluvaltuudet muun muassa tietoverkkotiedusteluun ja henkilötiedusteluun.

Kun juttua lukee vähän eteenpäin, niin sotilaille kuuluisi samanlaiset aseenkäyttöoikeudet kuin poliiseille myös varuskuntien ulkopuolella.

Olisiko uusi tiedustelulaki sellainen kimmoke, joka motivoisi ihmisiä kansalaisaktivismiin, mahdollisesti jopa kansalaistottelemattomuuteen?

Lakia voi vastustaa (jos se nyt tulee voimaan) esimerkiksi avaamalla feikkejä tilejä kommunikointiin. Noilta tileiltä sitten lähetetään viestejä, jotka eivät viittaa mihinkään reaaliseen, mutta jäävät tiedustelun haaviin. Ehkä näppärät nörtit väsäävät myös botteja, jotka floodaavat tiettyjä viestejä eteenpäin ja lamaannuttavat tiedustelun.

Armeijakin voidaan haastaa ihan konkreettisesti. Järjestetään sellaisia suuria mielenosoituksia, joiden kontrollointiin poliisi resurssit eivät riitä. Täten poliisi joutuu pyytämään virka-apua armeijalta. Nähtäväksi jää, miten korkea kynnys armeijalla on käyttää aseellista voimaa kansalaisia vastaan?

Jos tiedustelulaki saatetaan esitetyn kaltaisena voimaan, niin ryhdytään kansaksi, jota ei voi hallita. Keinot ovat monet ja niitä tulee uskaltaa myös käyttää epäeettisen lain torjumiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti