perjantai 21. huhtikuuta 2017

Suomalaisen uusfasismin paranoia



Jotkut ja ilmeisesti aika monet näkevät fasistit ja uusfasistit niin merkityksettöminä marginaaliryhminä, ettei niihin tarvitse edes kiinnittää huomiota. Kuitenkin esimerkiksi viimeisen 10 -15 vuoden aikana uusfasistit ovat saaneet niin paljon kannatusta, että he ovat nousseet Suomen eduskuntaankin. Vedän tässä yhtäläisyysmerkin Perussuomalaisten kannatuksen ja fasismin/uusfasismin kannatuksen välille.

Oikealla laidalla – ihan riippumatta siitä miten tuo oikea laita määritellään – on ollut sen suuntaista liikehdintää, jossa jopa uusnatsitkin ovat saaneet jalansijaa. Oikeastaan koko oikea laita on aika sekalainen seurakunta, jonka ainoana yhdistävänä piirteenä on vihantunne milloin ketäkin kohtaan.

Monet oikean laidan jengeistä vain hengailevat yhdessä, mutta sieltä löytyy myös hyvin organisoituja puulaakeja, joilla –kumma kyllä – on myös rahoitus kunnossa. Nämä organisoidut ryhmät ovat tosissaan päämääränsä kanssa: He haluavat Suomeen autoritaarisen ja totalitaristisen yhteiskunnan. Tämän päämäärän varjolla he ovat vallanneet legitiimin poliittisen puolueen – Perussuomalaiset.

Jotkut (useimmat?) oikean laidan ryhmittymät ovat avoimen rasistisia ja ovat vielä ylpeitä siitä. Jotkut uskonnollisen oikeiston poppoot (sellaiset kuin esim. Patmos Lähetyssäätiö) käyttävät kristillistä retoriikkaa oikeuttaakseen vihamielisen agendansa. Olipa jonkin väitteen takana uskonnollinen tai ei-uskonnollinen fasistinen organisaatio, niin retorisena tehokeinona molemmilla on jokin kuviteltu fiktiivinen ”perinne” tyyliin ”koti, uskonto ja isänmaa”. Mikään enoista em. ei ole jokin monoliitti; ei edes dogma.

Suomen kokoisessa pienessä maassa jopa pienen pienet fasistiset marginaaliryhmät saavat äänensä hyvin kuuluviin, mutta ne jutut kumpuavatkin paranoiasta ja silkasta tyhmyydestä. Tästä syystä minä sanon heitä typeryksiksi ja idiooteiksi, koska he ovat sellaisia.

Nämä typerykset ja idiootit ovat vittuuntuneita ja joskus heillä on jopa syy olla vittuuntuneita. Kenelläpä ei olisi? Koskaan he eivät kuitenkaan pysty selvittämään ja perustelemaan vittuuntumiseensa vaikuttaneita kompleksisia elementtejä. Ehkä he eivät osaa, joten pelkkää vittuuntumista pidetään relevanttina syynä ja seurauksena.

Fasismi edellyttää ja siitä myös seuraa nykymaailmassa rosvokapitalismi, patriarkaalisuus ja jyrkät hierarkiat. Fasismi voidaan tuhota vain ihmisten välisellä solidaarisuudella ja käymisellä fasismia vastaan missä ikinä fasistiseen agendaan törmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti