keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Kansalaisaktivismia vaalien välissä



Sanotaan, että vain äänestämällä voit vaikuttaa. Tämä ei tietenkään sellaisenaan pidä paikkaansa. Neljä vuotta vaalien välillä on tolkuttoman pitkä aika nopeasti muuttuvassa maailmassa, joten kansalaisten on saatava äänensä kuuluville. Nykyisessä Suomessa tarvitaan kansalaisaktivismia ehkä enemmän kuin koskaan. Totalitarismin uhka on Suomessa suurempi kuin kertaakaan sitten 1930-luvun.

Suora toiminta vaalien välillä on tehokkain tapa saada äänensä kuuluville. Vaaleilla valittujen edustajien on pakko kuunnella kansalaisaktivisteja tai heitä uhkaa valitsematta jättäminen seuraavissa vaaleissa. Ideaalitapauksessa suora toiminta pakottaa kansanedustajat toimimaan aktivistien toivomalla tavalla vaalien välilläkin.

Ollakseen tehokasta kansalaisaktivismin ei tarvitse olla suosittua. Yleisen mielipiteen kalastelu ja sympatiapisteiden hankkiminen ei ole kansalaistoiminnan tarkoitus vaan muutoksen hakeminen menetelmiltään vaihtelevilla toimintatavoilla.

Poliittisissa monokulttuureissa kasvaneille on iskostettua ajatus äänestämisen autuudesta. Kansalaisaktivismia harvemmin nähdään relevanttina poliittisena vaikuttamisena. Äänestämiseen panostaminen tarkoittaa hidasta työtä riittävän kannattajakunnan hankkimiseksi. Päämääränä on tuon ehdokkaan saaminen käsillä olevaan tehtävään. Tavallisesti tämä myös tarkoittaa sitä, että tuolla ehdokkaalla on laaja kirjo asioita joita hän ajaa tehtävässään. Kansalaisaktivismi ja sillä vaikuttaminen taas tähtää yleensä jonkin spesifin asian ajamiseen.

Esimerkkinä olkoon Soldiers of Odinin toiminta talvella 2015- 2106. Pakolaisten määrän lisääntymiseen jälkeen eri puolilla Suomea perustettiin katupartioita ehkäisemään näiden pakolaisten oletettuja ja kuviteltuja rikoksia. SoDien jäseniksi hakeutui tyypillisesti väkivaltaisia rasisteja ja muuta sellaista ainesta. Tampereella vastareaktiona toimi spontaani Soldiers of Lolliers, joka oli ryhmä pellepukuihin pukeutuneita miehiä ja naisia, jotka seurasivat SoDeja pitkin Tampereen öisiä katuja. SoDien naurunalaiseksi asettaminen toimi hyvin. SoDien kaikinpuolinen epäeettisyys tuli hyvin selväksi ja pelleryhmä pystyi eliminoimaan SoDien mahdollisen väkivallan. Poliittiset päättäjät havahtuivat pohtimaan sitä, olisiko Soldiers of Odin kiellettävä rasistisen fasistisena järjestönä. Odinien toiminta kuihtui kuitenkin varsin pian.

Syksyllä 2016 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen jengin masinoiman mikromellakan yhteydessä kuoli yksi oppositioon kuulunut nuori mies. Tästä ikävästä tapahtumasta kumpusi suuri rasismin vastainen mielenosoitus, joka pakotti poliittiset päättäjät reagoimaan Vastarintaliikkeen rasistiseen ja fasistiseen agendaan. Nyt se ja muutama vastaava järjestö on jatkuvan tarkkailun alaisina.

Noissa kahdessa yllä kuvatussa tapauksessa asian akuutin luonteen vuoksi ei voitu odottaa seuraavin vaaleihin vaan oli toimittava heti.

Mitä sinä olet tehnyt tänään vastustaaksesi rasistista fasismia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti