tiistai 25. huhtikuuta 2017

Älä ryhdy yrittäjäksi



Älä ryhdy yrittäjäksi: älä varsinkaan, jos sosiaalisilla turvaverkoilla on sinulle mitään merkitystä.

Viime vuosikymmeninä on Suomessa voimistunut retorinen yrittäjämyönteisyys, mutta tuo retoriikka on vain propagandaa, jolla pyritään oikeuttamaan sosiaalisten turvaverkkojen alasajo. Yrittäjyydestä on tehty jollain tavoin moraalisesti tavoiteltavaa, mutta se on vain taantumuksellista moralismia. Kommunismin mörkö kuoli jo ajat sitten.

Yrittäjä – varsinkin yksinyrittäjä – kantaa oman yritysriskinsä lisäksi myös systemaattisen riskin. Yksinyrittäjä on taloustaantumassa aina se heikko-osaisin. Hänelle voidaan aina sanoa: ”Olit huono yrittäjä, koska yrityksesi ei menestynyt.” Toisaalta yhteiskunnan kannalta on helppo väittää, ettei yrittäjä ole oikeutettu samaan toimeentuloturvaan kuin palkansaaja. Näinhän se on, mutta valitettavan monelle asia on selvinnyt vasta kovien aikojen koittaessa. Yksinyrittäjä ja pienyrittäjä ovat tuolloin kaikista heikoimmassa asemassa.

Yksinyrittäjän ja pienyrittäjän ansiotasokin jää usein jälkeen toimeentulotuella elävistä. Kyseessä ei ole kannustinloukku: yrittäjistä on tehty uusia huono-osaisia. joiden huono-osaisuus oikeutetaan yritystoiminnan karuudella.

Edelleen harvalla ihmisellä on kompetenssia ja resursseja menestyä yrittäjänä. Tilannetta ei paranna yrittäjyyteen liittyvän byrokratian purkaminenkaan. Tilanne on aivan päinvastoin: kaiken ihmistä suojaavan säätelyn purkaminen yrittäjyyden nimissä oikeuttaa olojen heikentämisen ja suurimpana häviäjänä ovat tuotantoketjussa alimpana olevat yksinyrittäjät ja pienyrittäjät. Kaikki tämä tapahtuu rosvokapitalismin etujen ajamiseksi ja nykyisen valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

Yrittäjät ovat nykyajan uusia maaorjia. Heitä voi riistää, vaikka juhlapuheissa propagoidaan yrittämisen autuuden puolesta. Maaorjathan eivät edes oikein olleet ihmisiä.

Mitkään lainsäädännöllä aikaansaadut verokikkailut eivät nekään paranna yksinyrittäjän asemaa. Kikkailu tapahtuu sekin suurpääoman ehdoilla ja tavoitteena on tehdä yrittäjistä tavalla tai toisella tuotantoketjun halpatyövoimaa, jotka ovat orjan asemassa ollessaan riippuvaisia toimeksiantajista ja toimeksiantajien mielivallasta.

Hyvin on onnistuttu ihmisten kurjuuden lisäämisessä suurpääoman ehdoilla yrittäjyyden nimissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti