lauantai 7. heinäkuuta 2018

Vapaaehtoinen lapsettomuus, ideaalilapsiluku nolla


Tänään Aamulehden paperiversiossa oli mielenkiintoinen juttu kirjailija Siiri Enorannasta, joka on valinnut vapaaehtoisen lapsettomuuden noin 30 vuoden iässä.

Jutussa Enoranta perusteli aika pätevästi, miksi hän on valinnut lapsettomuuden käyden läpi steriloinnin heti kun se iän puolesta oli mahdollista.

Konservatiiveille, erityisesti uskoville konservatiiveille, tällainen valinta on kammottava. Heille ihmisen itsemääräämisoikeus oman kroppaansa on käsittämätöntä.

En ole koskaan kuullut yhtäkään hyvää perustelua, miksi ihmisen tulisi lisääntyä. Vapaaehtoisesta lapsettomuudesta pyritän vaikenemaan, sillä äitimyytti on yksi glorifioiduista myyteistä. Lisääntymiseen ei kenelläkään ole mitään velvollisuutta, eikä tällaista velvollisuutta mikään instanssi pysty asettamaan, vaikka konservatiivit pyrkivät vetoamaan traditioon, mutta traditiot eivät ole velvollisuuksia vaan pelkästään tapoja ja tottumuksia. Vihdoinkin Aamulehti on antanut äänen vapaaehtoisesti lapsettomalle naiselle.

Lisäksi Siiri Enoranta elää polyamorisessa suhteessa. Tässä vaiheessa konservatiivit repivät hiuksiaan, sillä heille on sekin mahdoton ajatus, että joku määrittelee ihan itse omat ihmissuhteensa.

On aivan mahtavaa, että Suomessa on Enorannan kaltaisia ihmisiä. On aivan mahtavaa, että he tulevat julkisuuteen omalla nimellään. On aivan mahtavaa, että nämä traditiosta poikkeavat valinnat eivät joudu enää nykymaailmassa tarpeettoman stigmatisoinnin kohteeksi.

Tuossa Aamulehden jutussa esitettiin myös kaikenlaista aiheeseen liittyvää tilastotietoa. Viidesosa aikuisista suomalaisista aikuisista on lapsettomia. Samassa ryhmässä 17 prosenttia ihmisistä pitää ideaalisena lapsilukuna nollaa.

Konservatiivien hegemonia on murtumassa tässäkin asiassa. Lapset eivät ole mikään elämää määrittelevä tekijä. Oikeastaan lapset ovat tavallisesti riiviöitä, ja tämän ne meistä, joilla on lapsia ymmärtävät oikein hyvin.

Lapsia hankkineiden ihmisten etuoikeudet on syytä lopettaa mahdollisimman pian. Liian kauan olemmekin kärsineet haitallisesta traditiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti