maanantai 2. heinäkuuta 2018

Suviseuroihin pakotetut lapset ja nuoret


Lestadiolaisten Suviseurat ovat sitten tältä vuodelta ohi. Ilta-Sanomat kommentoi noita festareita verkkojulkaisussaan aika laajalti.

Mielenkiintoisin juttu käsitteli parikymppistä nuorta naista nimeltään Aino. Hän on luopunut uskostaan. Miten tyypillinen tapaus Aino on lestadiolaisten keskuudessa, sitä ei Ilta-Sanomat kertonut. On silti oletettavaa, että lestadiolaisuudesta luopuu useampi nuori kuin liittyy liikkeeseen.

Lestadiolaisuus ei ole herätysliike, vaikka se markkinoi itseään sellaisena. Lestadiolaisuus on kultti ja suomalaisen mittapuun mukaan perin haitallinen kultti. Lestadiolaisuuteen pätee kaikki kulttien perusväittämät.

Ainon kertomus on rohkaiseva. Kuitenkin olisi tärkeää saavuttaa yhä useampia nuori, jotta näille vastoin tahtoaan lestadiolaisuuteen pakotetuille lapsille ja nuorille voidaan selvittää, että heilläkin on vapaus olla uskomatta tuon kultin dogmeihin.

Olisi oikeastaan aika hupaisaa, että joku lestadiolaisuuteen vittuuntunut nuori haastaisi vanhempansa oikeuteen pakottamisesta. Kuinka moni lapsi ja nuori osallistui Suviseuroihin vastoin tahtoaan? Villinä arvauksena on, että suurin osa.

Joskus olen spekuloinut sellaisella mahdollisuudella, että lasten ”evankelioiminen” tulisi kriminalisoida. Tämä koskee kaikki uskonsuuntauksia, niin kristittyjä, muslimeja ja niitä tuhansia muita uskontoja. Yhdenkään alle 18-vuotiaan ei tulisi osallistua mihinkään uskonnolliseen toimintaan. Tai jos osallistuu, heidän tulisi suorittaa pitkä oppimäärä uskonnonfilosofiasta ja heitä tulisi informoida uskontojen haitoista. Onhan anniskeluravintolohinkin ikäraja, miksi ei siis uskonnollisiin tilaisuuksiin?

Harva vanhempi diilaa huumeita lapsilleen, mutta uskontojen diilaaminen lapsille on laillista ja esim.  lestadiolaisten tapauksessa sellaiseen epäeettiseen toimintaan vielä kannustetaan.

Ensi vuoden Suviseuroja ja muita vastaavia tapahtumia silmälläpitäen olisi syytä aloittaa informaatiokampanja siitä, että lapsilla ja nuorilla ei ole mitään velvollisuutta osallistua uskonnolliseen humpuukiin, sanoivatpa kyseisen nuoren vanhemmat mitä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti