sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Konservatiivisuuden sitkeät haitat


Konservatiiviset ajattelumallit ja niistä johdetut yhteiskunnalliset toiminta- ja menettelytavat ovat olleet hegemonisessa asemassa vuosituhansia. Tästä johtuen kaikki liberaalit uudistukset ovat vaatineet suuria ponnistuksia ja systemaattisia toimintoja, jotta konservatiivisuuden aiheuttamat haitat on saatu korjattua.

Konservatiiviseen ideologiaan, ihan mihin tahansa suuntaukseen, kuuluu hierarkkisen ja aristokraattisen yhteiskuntajärjestelmän esittäminen jonkinlaisena ”luonnollisena” yhteiskuntajärjestelmänä. Näinhän ei tietenkään todellisuudessa ole vaan kyse on konservatiivisesta kielen manipuloinnista. Tämän kielen manipulaation avulla pyritään legitimoimaan enemmistön kannalta haitallinen yhteiskuntajärjestys.

Vapautuminen konservatismista ei tapahdu ilman konservatiivisen ideologian historiallista analyysia. Analyysi onkin vapautumisen ensimmäinen tekijä. Muuten konservatiivisesta ideologiasta poimitaan pelkästään yksittäisiä väitteitä, mutta vastarinta konservatiivista ideologiaan kohtaan jää alkutekijöihin. Tämän varaan konservatiivit laskevatkin. Asia ilmenee aivan erityisesti internetin keskustelupalstoilla ja blogialustoilla, kun konservatiivit vyöryttävät palstat täyteen perusteettomia ja selvästi epätosia väitelauseita.

Hieman karrikoidusti voisi sanoa, että konservatismi on keskiaikainen ideologia ainakin sen suhteen mitä pidetään ideaalisena yhteiskuntamuotona. Tuon ideologian perustana on herra-orja-moraalia, jossa aristokratia hallitsee alamaisia tehden alamaisten elämästä sietämätöntä. Alamaisilla ei ole oikeuksia vaan pelkkiä velvollisuuksia.

Konservatiiveille nykyaika on ilmentymä yhteiskuntajärjestyksen eroosiosta. Koskaan konservatiivit eivät pysty esittämään mitä tämä eroosio olisi todennettavissa. Tästä saa seuraa se, että konservatiivit joutuvat turvautumaan propagandaan ja suoranaiseen valehteluun. Tässä asiassa konservatiivit ovatkin varsinaisia mestareita.

Konservatiivit ovat viime vuosina aktivoituneet asiansa ja haitallisen agendansa ajamisessa, joten liberaalien on myös aktivoiduttava, jotta elinolosuhteet pysyvät siedettävinä tai jopa paranevat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti