torstai 5. heinäkuuta 2018

Helsinki Calling - Trumpille ja Putinille pataan


Tulevan Putinin ja Trumpin tapaamisen johdosta on vihdoin Suomessakin aktivoidutta. Luvassa on ainakin yksi mielenosoitus työnimellä Helsinki Calling. Juuri tällaista kansalaisaktivismia olen koko tämän blogin olemassaolon ajan kaivannut.

Ikävintä tuossa kahden suurvallan tapaamisessa juuri Suomessa, on Suomelle aiheutuva imagotappio. Kun kaksi tyrannia kohtaa, niin järjestävä taho (tässä tapauksessa Suomi) on syyllinen tyrannian, autokratian, kleptokratian ja muun epäeettisen toiminnan tukemiseen.

Muutama päivää aiemmin Trump vierailee Englannissa ja ainakin ennakkotietojen mukaan luvassa laajoja mielenosoituksia. Englannissa on pitkät perinteet mellakoinnissa, joten ei olisi lainkaan yllättävää, jos Englannissa mellakoitaisiin myös tällä kertaa. Suomalaiset ovat tässä suhteessa historiallisesti varsin vaisuja.

Helsinki Calling tapahtumaa markkinoidaan rauhanomaisena tapahtuma. Hyvä niin. Jos kuitenkin halutaan mediahuomiota niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin, on ryhdyttävä kunnon mellakointiin; johonkin sellaiseen kuin nähtiin muutama vuosi sitten Seattlessa ja Hampurissa. Vain sellaiset episodit ylittävät noissa maissa uutiskynnyksen tuoden mielenosoittajien kannan sekä amerikkalaisen että venäläisen yleisön tietoon. Näille kahdelle maalle on osoitettava selvästi, että heidän toimintansa tuomitaan. Kaksi yksinvaltiasta ymmärtävät parhaiten tuhoa, varsinkin silloin kun se kohdistuu heihin itseensä ja heidän lähipiiriinsä.

Tulevien tapahtumien kannalta niin Suomella kuin Englannilla on näytön paikka. Nämä kaksi maata voivat osoittaa muulle maailmalle, että Putinin ja Trumpin ylivalta pyrkimyksiä ei hyväksytä.

Jokunen vuosi sitten kiekkovieraat aiheuttivat Itsenäisyyspäivänä paheksuntaa tuhoamalla omaisuutta. Nyt sen sortin tuhovimma saattaisi olla jopa paikallaan, jos kohteiksi valitaan tarkasti sekä Venäjän että Yhdysvaltain kohteet. Vahingonkorvaukset hoidetaan perimällä kahdelta presidentiltä osallistumismaksu Helsingin kokoukseen suuruudeltaan miljardi euroa per nuppi.

Elämme jännää aikaa ja nähtäväksi jää, saavatko suomalaiset mielenosoittajat asiansa esitettyä. On uuden aktivistisukupolven aika esittäytyä. Helsinki Calling olkoon alku vastarinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti