keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Avioehto avioliiton minimiehdoksi


Avioliitot ovat yksi jäänne historiasta ja siitä hyötyvät pelkästään juristit.

Avioparit kuormittavat oikeuslaitosta, sovittelijoita ja muita yhteiskunnan instituutioita. Avioliiton solmimisen minimiehtona pitäisi olla avioehdon laatiminen ja avioehtoa tulisi päivittää avioliiton mahdollisesti jatkuessa.

Pidän oikein ilahduttavana sitä, että avioliittoa ei enää pidetä parisuhteen mittana. Toisaalta ein ymmärrä, miksi kukaan haluaa solmia avioliittoa, sillä parisuhteensa voi määritellä ilman standardiformaattiakin.

Oikeastaan aviopareihin tulisi kohdistaa lisäverot, koska avioparit ovat tavallisesti maksukykyisempiä kuin yksineläjät tai muissa suhteissa elävät. Tällä tavalla tulonsiirrot kohdistettaisiin niitä tarvitseviin. Edelleen avioliitossa syntyneiden lapsiperheiden verotusta tulisi kiristää. Ensimmäisestä lapsesta maksettaisiin lisävero X, toisesta 2X, kolmannesta 3X jne.

Lainsäädäntöä tulisi muuttaa siten, että yhteiskunta pitäisi oletusarvoisena tendenssinä yksinelämistä, josta avioliitto olisi juridisesti säädelty poikkeus. Tai no, tähän suuntaan ollaan menossa, mutta kehitystä tulisi nopeuttaa.

Muutenkin parisuhteista tulisi tehdä sopimusoikeudellisia suhteita, joita käsiteltäisiin riita- ja kiistatapauksissa sopimusoikeudellisina riitoina ja kiistoina. Kaikkia kuviteltuja kiistoja ja riitoja tuskin pystytään säätelemään sopimuksin, mutta ainakin tilanne olisi parempi kuin sopimukseton avioliitto.

Avioliittojen parasta ennen päiväys meni umpeen jo ajat sitten. Nyt on ihan muiden parisuhteiden aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti