perjantai 1. syyskuuta 2017

Demokratia tarvitsee intellektuelleja



Intelligentsia vetäytyi jo vuosikymmeniä sitten parlamentaarisesta päätöksenteosta. Heistä tuli erikoisasiantuntijoita.

Toki eduskunnasta löytyy edelleen pitkälle oppineita ja sivistyneitä ihmisiä, ihan sitä perinteistä intelligentsiaa. Heidän painoarvonsa päätöksenteossa on vain painunut sellaiselle tasolla, että se on lähenemässä nollaa.

En millään tavoin kaipaa esimerkiksi sadan vuoden takaista intelligentsiaa, joka oli ns. taantumuksellisen arvojen ja menettelytapojen säilyttäjiä. Siitä suuntauksesta tuli harvoin mitään edistyksellistä kokonaishyvinvointia edistävää. Tosin he olivat epäkiitollisessa asemassa siinä suhteessa, että he joutuivat asemassaan edustamaan patavanhoillisuutta, mutta samaan aikaan edistämään rationaalista moderni modernismin projektia, koska tuo projekti edisti kaikkea sitä, minkä konservatiivisuus pyrki torjumaan.

En kaipaa vallankumouksellista vasemmistointelligentsiaakaan kaiken sosialisoimisen pyrkimyksissään. Toki heilläkin oli hyviä ja tavoiteltavia ideoita. Monet niistä myös toteutettiin.

Sittemmin intelligentsia ryhtyi erikoisasiantuntijoiksi. Heilläkin on paikkansa poliittisten päätöksentekijöiden informoimisessa. Eduskunnan valiokuntatyöskentelyssä kuullaan asiantuntijoita. Hyvä niin, sillä kukaan ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija.

Sen lisäksi että kaipaa intellektuellien aktiivipolitikointia, kaipaan intellektuellien osallistumista ulkoparlamentaariseen poliittiseen debattiin. Sitä ei enää tunnu löytyvän. Toki tiedotusvälineillä on omat ”päivystävät dosenttinsa”, mutta laaja yhteiskunnallinen debatti on luovutettu harrastelijoiden haltuun. Tietenkin harrastalijoilla on sanansa sanottavana. Heidän argumenttinsa tavallisesti vain sattuvat olemaan noloja kömmähdyksiä.

Intelligentsialla olisi kaikki edellytykset esittää päteviä ja pitäviä argumentteja. Näitä kyllä päätöksentekijätkin kuuntelevat, samoin ihan kuka tahansa kansalainen.

Olisi jo korkea aika, että intellektuellit ottavat oman tilansa keskustelussa. Dialogiksi sitä tuskin voi kutsua, pikemmin häijyksi debatiksi. Vallitsevassa anti-intellektuaalisessa ilmapiirissä tarvitaan rohkeita ja sanavalmiita intellektuelleja. Hyvä validi ja relevantti argumentti löytää kyllä yleisönsä. Sanoilla on edelleen merkitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti