maanantai 4. syyskuuta 2017

Suomesta uskontoneutraali valtio



Perustuslaki tulisi muuttaa uskontoneutraaliksi.

Perustuslaista tulisi poistaa kaikki muut uskontoihin viittaava teksti.  Uskonnonvapauspykälä voidaan toki säilyttää.

Perustuslain muuttamisesta seuraan, että julkinen valta lainsäädäntö myöten ei ota huomioon mitään uskontoa, eikä uskontojen väitteistä johdettuja vaatimuksia sisällyttää lainsäädäntöön noita uskonnosta johdettuja pykäliä.

Edelleen julkisen vallan edustajien tai muuten sellaisessa asemassa olevien tulisi pidättäytyä kaikista uskontoihin viittaavista kannanotoista viranhoidossaan tai luottamusasemassa. Tämä tarkoittaa sitä, että esim. kunnallisessa opettajanvirassa oleva henkilö ei voi kertoa omasta tai jonkun muun henkilön uskonnollisesta vakaumuksesta oppilaille muuten kuin vaikka historiantunnilla opetussuunnan mukaisena opetuksena. Myös uskonnonopetus tulee lopettaa. Mikäli virassa olevan henkilö ei noudata kriteeriä, hänet erotetaan.

Edelleen julkisessa virassa oleva voidaan erottaa, mikäli hän virka-aikana pyrkii levittämään uskonnollista sanomaa.

Tässä kuvatulla menettelyllä olisi sellaisia kauaskantoisia seurauksia, että Suomi voitaisiin vihdoinkin laskea uskontoneutraalien sivistysvaltioiden joukkoon. Vuonna 2017 ei voida pitää perusteltuna lakipykäliä , jotka on johdettu vuosituhansien takaisesta maagisesta ajattelusta.

1 kommentti:

  1. Osittain samansuuntaisia ajatuksia tuumailen minäkin, toisinaan.

    VastaaPoista