sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Putinin trollitehdas Pietarissa



Perjantaina 22.9.2017 MSNBC:n Morning Joe –aamuohjelmassa oli vähän juttua Putinin trollitehtaista. Ohjelmassa kyllä puhuttiin trollifarmeista, mutta se on sama asia.

Tällainen trollitehdas sijaitsee mm. Pietarissa. Virallisesti se ei ole valtion organisaatiota, jotta Putin ja hänen kätyrinsä pääsevät sanomaan, että trollitehdas on isänmaallisten venäläisten vapaaehtoinen yhteenliittymä. Morning Joe kuitenkin pystyi osoittamaan, että rahoitus tulee monen mutkan kautta Putinin hallinnolta.

Pietarin trollitehdas ei ole sama kuin Moldovassa sijaitsevassa trollitehtaat. Moldova oli vain yksi maa, jossa majailivat USA:n vaaleihin vaikuttaneet trollit. Näiden puulaakien rahoitusta ei ohjelmassa käsitelty, mutta eiköhän taustalla ole jälleen kerran Putin ja hänen vaikutuspiirissään olevat kätyrit.

Tuo Pietarin trollitehdas oli Putinin hallinnon informaatiovaikuttamisen koordinaatiokeskus. Morning Joe:n mukaan sieltä löytyy monen alan asiantuntijoita.

Nyt kun venäläiset ovat päässeet tunkeutumaan Yhdysvaltojenkin ylimpään hallintoon, niin olisi aika tehdä kattava tutkimus venäläisten informaatiovaikuttamisessa Suomessa. Muinaisen Neuvostoliiton tekemiset on hyvin dokumentoitu, mutta nyt puhutaan tästä internet-aikakauden vaikuttamisesta. Muutama vuosi sitten julkaistiin jokin tutkimus hybridisodankäynnistä, mutta olisi ihan mielenkiintoista tutkia, miten Putinin trollitehdas on käyttänyt Facebookia ja Twitteriä vaikuttaakseen suomalaisten mielipiteeseen. Nythän ainakin Facebook on tutkinnassa USA.ssa; siis venäläisten ostamat mainokset Facebookissa.

Tänään on Saksassa vaalit. Jo pitemmän aikaa on raportoitu venäläisten informaatiovaikuttamisesta Saksassa. Samoin aiemmin tänä vuonna Ranskan vaalien yhteydessä venäläiset toistivat USA:ssa onnistuneet toimenpiteet. Suomi on ennenkin ollut koekenttänä itänaapurin konnailulle. Asia olisi tutkimisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti