maanantai 18. syyskuuta 2017

Maahanmuuttokriittiset pelaavat Kremlin pussiin



Vuosikymmeniä Yhdysvaltain politiikkaa ja mediaa seuranneena ja viime vuosina jonkin verran Suomenkin vastaaviin perehtyneenä, viimeaikaisista tapahtumista voi löytää paralleeleja.

Vuoden 2016 vaalikierroksen tiimoilta on todennettu Venäjän vaikuttaminen Yhdysvaltain vaalitulokseen sekä suorana vaikuttamisena (hakkerointi) että epäsuorana vaikuttamisena (disinformaation levittäminen). Venäläistän verkkovaikuttaminen on ollut niin sofistikoitua, että sen huomaaminen ja jäljittäminen on ollut vaikeaa. Tuliko kenellekään yllätyksenä? Tuskin.

Venäläisten mielipidevaikuttaminen on kohdistunut erityisesti alt-rightin näkemysten propagoimiseen ja noiden näkemysten kultivointiin. Äärioikeiston luupäät eivät ole edes huomanneet, että heistä on tullut tietämättään venäläisten agendan toteuttajia. Mikä tahansa eripuran kylväminen, olipa siten kyseessä rotupolitiikka tai ihan perinteinen fasismi, on kelvannut Putinin trolleille. Tavoitteena on tietenkin demokratian ja demokraattisten instituutioiden heikentäminen, ja sen perimmäisenä ajatuksena on taas Putinin ja hänen hengenheimolaistensa vallan paaluttaminen heikentämällä länttä.

Samaa menetelmää on todistettavasti käytetty monissa Euroopankin maissa, myös Suomessa, ja ihan hyvällä menestyksellä.

Suomessa eripuraa on kylvetty erityisesti maahanmuuttokriittisyyden muodossa. Toinen vakioaihe on EU ja eurovaluutta. Kremlin intresseissä nuo tekijät ovat Kremlin totalitaarisen harvainvallan kannalta ei-toivuttuja tekijöitä.

Kremlin ja Putinin trollien kusettamiksi ovat joutuneet ja usein myös tietoisesti ryhtyneet persut ja heidän liepeillä hengailevat äärioikeistolaiset ryhmittymät.

Kuinka helkkarin tyhmiä suomalaiset oikein ovat? Meillähän on pitkät perinteet itänaapurin masinoimasta mielipidevaikuttamisesta, eikä mitään ole otettu opiksi. Tosin persujen ja muiden sillä laidalla operoivien paskapuheisiin eivät faktat pure. He vain lisäävät disinformaation volyymiä ja intensiteettiä.

Ehkä meidän olisi jo korkea aika haastaa nuo paskanpuhujat kaikilla rintamilla tai muuten Suomessa käy yhtä köpelösti kuin Amerikassa: hallinto halvaantuu ja muutenkin elämästä tulee vittumaisen ikävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti