keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Kuinka voitan kulttuurisodan



Suomalaiset oikeiston ja äärioikeiston änkyrät ovat yrittäneet juurruttaa suomalaiseen sanastoon kulttuurisodan käsitettä. Tuo kulttuurisota on amerikkalaista tuontitavaraa, kuinkas muuten, sillä sieltähän nämä oikeistolaisten änkyröiden ideat kumpuavat. Oletetaan nyt kuitenkin, että kulttuurisodalla olisi jotain tarkemmin määrittelemätöntä relevanssia myös Suomessa.

Kulttuurisotia koskevan kirjoittelun oikeistolaista tendenssiä voidaan kuvata sanalla projektio. Kaikki mikä traditionalismissa ja konservatismissa on vialla, projisoidaan usein kuvitellun vihollisen (sotahan vaatii aina vihollista tai viholliskuvaa) heikkouksiksi. Jopa kapitalismin perustavaa laatua olevat viat ovat jollain selittämättömällä tavalla muiden kuin konservatiivien vikoja.

Koska traditionalistit, konservatiivit ja taantumukselliset haluavat käydä kulttuurisotaa, niin käydään sitten.

Yritettyäni vuosi käydä älyllistä debattia ja dialogia näiden kulttuurisodasta vouhottajien kanssa, olen tullut siihen tulokseen, että dialogia ja debatti heidän kanssaan on mahdotonta. Olipa aihe mikä hyvänsä niin konservatiivinen positio on aina ja poikkeuksetta denialismi. Faktat eivät ole koskaan konservatiivien puolella, joten faktat täytyy kieltää.

Lopulta meidän edistyksellisten tavoitteena tule olla yhteiskunnan liberalisoiminen mahdollisimman kattavasti ja siten että konservatiivisille katsannoille ei jää tilaa julkisen vallan yhteydessä. Yksityisesti konservatiivit saavat olla niin taantumuksellisia kuin haluavat, mutta heti kun he alkavat propagoida taantumuksellisuutensa puolesta, heidän väitteensä tulee murskata välittömästi.

Suomessa uskonto koskevan taistelun olemme jo voittaneet. Uskonnosta on tullut julkisen vallan yhteydessä jokseenkin irrelevantti, vaikka muutama äänekäs änkyrä yrittää pitää taistelua yllä. Amerikassahan taistelu on vasta aluilleen. Me voimme osoittaa solidaarisuutta Amerikan edistyksellisille, mutta taistelun käydään aina paikallisesti, joten keskitytään siihen.

Valitettavasti konservatiivit ja traditionalistit ovat ainakin toistaiseksi voitolla muulla elämän kuin uskonnon alueilla. Tästä on esimerkkinä viime vuosina harjoitettu politiikka niin nykyisen hallituksen kuin edeltäjiensäkin toimesta. Lisäksi tulevat eduskunnan änkyrät, perussuomalaiset, sekä iso joukko ulkoparlamentaarisia räyhähenkiä.

Tässä kulttuurisodassa olemme edistykselliset olleet aika saamattomia. Oma on ollut vikamme. Vaikka faktat ovat lähes järjestäen puolellamme, emme ole olleet riittävän aktiivisia tuomaan niitä esiin haastamalla taantumus siellä missä ikinä olemme sellaiseen törmänneet. Olemme antaneet taantumuksellisille tarpeetonta etumatkaa.

Nyt on siirryttävä kovempaa toimintaan. Mikäli haluamme pitää vastarinnan väkivallattomana retoriikkaamme on oltava jyrkempää. Koska olemme antaneet vastapuolen määritellä pelin säännöt oman saamattomuutemme takia, niin meidän pelattava heidän säännöillään. Pelataan sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti