perjantai 24. kesäkuuta 2016

Lasten ja nuorten uskonnonvapaus ei toteudu uskonnollisissa kesätapahtumissa



Juhannuksena järjestetään taas jos jonkinlaisia uskovien kokoontumisajoja. Paikalle kerääntyy paljon lapsiperheitä. Kuinka moni ja lapsista ja nuorista joutuu osallistumaan tapahtumiin vastentahtoisesti, vastoin vakaumustaan? Arvelen, että moni; aivan liian moni.

Uskovien omat julkaisut antavat tapahtumista aivan toisenlaisen kuvan. Luvassa on mm. yhteisöllisyyttä. Ääntään eivät saa kuuluviin ne lapset ja nuoret, jotka ovat mukana vanhempiensa pakottamina.

Kuinka moni lapsi ja nuori uskaltaa sanoa ääneen sen, että kokoontumisajoissa esitetyt väitteet ovat humpuukia? Aika harva. Moni joutuu odottamaan täysi-ikäisyyteen asti ennen kuin voi irrottautua vanhempiensa haitallisesta yhteisöstä.

Lasten ja nuorten osallistuminen perustuu kiristykseen, korruptioon ja kaupankäyntiin. Tätä ennen on tietenkin harjoitettu laaja-mittaista uhkailua, painostusta ja aivopesua. Sellainen ei voi olla aikuisellekaan hyväksi saati sitten lapselle ja nuorelle.

Nämä uskovat puhuvat paljon uskonnonvapaudesta, mutta eivät juuri koskaan halua suoda sitä omalle jälkikasvulleen. Negatiivinen uskonnonvapaus peittoaa aina ja joka tilanteessa positiivisen uskonnonvapauden. Lapsella ja nuorella on ensisijainen oikeus olla uskomatta vanhempiensa hölynpölyyn ilman seuraamuksia.

Vanhemmilla ei nimenomaan ole oikeutta uskontokasvatukseen, jos lapsen oma vakaumus on toinen. Vaikka lapsella ei olisikaan minkäänlaista uskonnollista vakaumusta, ei vanhemmilla ole oikeutta lastensa evankelioimiseen.

Lasten ja nuorten oikeusturvan kannalta olisi erittäin hienoa, jos saataisiin muutama langettava tuomio lasten ja nuorten uskonnollisesta aivopesusta. Ehkä muutama ennakkotapaus havahduttaisi änkyrät huomaamaan, että lapset ja nuoret ovat hekin ihmisiä, joille kuuluu oikeus elää vapaana uskonnollisista haitoista ja sama pätee aikuisiin.

Ehkä sekulaarien humanistien olisi jalkauduttava näihin uskonnollisiin kokoontumisajoihin informoimaan lapsia ja nuoria sekä aikuisia negatiivisen uskonnonvapauden ensisijaisuudesta. Kaikilla ihmisillä on oltava vapaus uskonnollisesta humpuukista. Mitään relevantteja hyötyjä uskonnoista ei ole koskaan verifioitu. Haittojen lista on taa tolkuttoman pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti