maanantai 6. kesäkuuta 2016

Arabi-ateismin nousu



Vuonna 2015 oli ainakin viisi maata, joissa Islamista luopuminen saattoi johtaa kuolemantuomioon: Kuwait, Qatar, Saudi-Arabia, Sudan ja Arabiemiraatit. Saattoi niitä olla muitakin, mutta nuo tulivat nyt ensiksi mieleen.

Edellisestä huolimatta ateismi on nousussa arabimaissa kiitos sosiaalisen median. Vuonna 2012 Win/Gallup International tarkasteli uskonnollisuutta 57 maassa. Saudi- Arabian kohdalla mielenkiintoinen ilmiö oli se, että 19 prosenttia väestöstä ei katsonut kuuluvansa mihinkään uskontokuntaan. Saudi-Arabian johtohan väittää heidän olevan jotakuinkin kaikista ”pyhimpiä” kaikista ihmisistä. Tässäkin tapauksessa ateistit/uskonnottomat ovat lukumäärältään kaikkein nopeiten kasvava vähemmistö. Tällaista kehitystä voi tervehtiä vain ilolla. Ehkä vielä omana elinaikanani saan nähdä tilanteen, jossa muslimit ovat vähemmistönä Saudi-Arabiassa.

Ilahduttavaa on myös se, että Islamista luopuvat eivät käänny muiden uskontojen kannattajiksi vaan päätyvät ateismiin/uskonnottomuuteen. Täten sellainen ilmiö kuin esim. Patmoksen masinoima ”muslimityö” on tuhoon tuomittua. Toista selvästi epätotta uskomusta ei vaihdeta toiseen aivan yhtä selvästi epätoteen uskomukseen vaan epätosista uskomuksista luovutaan kokonaan. Tällaista sekularisaatiota tulee meidän sekulaarien humanistien tukea kaikin mahdollisin tavoin.

Brian Whitaker tutki kirjaansa Arabs Without God varten niitä syitä, mitkä saivat muslimit luopumaan uskostaan. Juuri kukaan ei maininnut syyksi terrorismia. Tärkein syy oli Islamista kumpuavien väitteiden epätotuus. Tämä on aivan samansuuntaista kristinuskosta luopumisen kanssa.

Muslimien taivaallinen tyranni on yhtä epäuskottava kuin kristittyjenkin vastaama. Kun usko ja todellisuus ovat ristiriidassa keskenään, uskosta tulee luopua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti