torstai 11. elokuuta 2016

Taleban-kristillisyys ja poliittinen islam



Kristillisen verkkojulkaisun Valomerkin pääkirjoituksen laati 9.8.2016 Juhani Huttunen. Huttusen teesi löytyy heti pääkirjoituksen ingressistä: Poliittinen islam yhdistää hengellisen ja maallisen vallan. Se rikkoo muslimien ihmisoikeuksia.

Edellä oleva sitaatti oli aika rehellinen kannanotto Huttuselta. Aina kun jonkin täysin todentamattoman henkiolennon oletetaan olevan jotain mieltä jostakin asiasta, niin metsään mennään rytisten.

Hieman Huttusen teemaa sivuten olen tässä blogissa esittänyt, että kristillinen fundamentalismi – kutsutaan sitä tällä kertaa vaikka taleban-kristillisyydeksi - ja radikaali islam ovat oikein hyviä liittolaisia. Molempien päämäärä on teokratia, eikä käytännöissä ole juurikaa eroja; ts. molemmat viittaavat kintaalla ihmisoikeuksille. Päämäärä voidaan myös muotoilla: mahdollisimman ankea elämä mahdollisimman monelle kunhan yhteiskunta vain saadaan noudattamaan aavikkobarbaarien opaskirjojen sitä kaikkein ankeinta muotoa. Silloin myös papiston valta-asema saisi massiiviset mittasuhteet.

On oikeastaan aika valitettavaa, että kristinusko ilmenee äänekkään fundamentalistien joukon uskona. Samaa voidaan sanoa äärilaidan muslimien uskosta. Maltilliset ja liberaalit suuntaukset ovat olleet varsin hiljaa ja hiljaisuus on mahdollistanut näiden äärilaidan ryhmien toiminnan. Tässä tapauksessa liberaalien uskovien – olivatpa he sitten kristittyjä tai muslimeja – olisi ryhdyttävä suvaitsemattomiksi ja toimia siten, että taleban-kristillisyyden ja poliittisen islamin haitat saadaan minimoituja. Me sekulaarit humanistithan olemme olleet ”suvaitsemattomia” näitä ääriryhmiä kohtaan jo pitkään, koska niiden aiheuttamat haitat ovat hyvin dokumentoituja ja verifioituja.

Huttunen tekee huomion, että keskiajan luterilaisuus oli paljolti samaa kuin nykyinen poliittinen islam. Noinhan se on ja siitä huolimatta taleban-kristityt taitavat kärsiä fatwa-kateudesta. Länsimaissa sekulaarit valtiot ovat lainsäädännöllä kriminalisoineet taleban-kristillisyyden ja poliittisen islamin kaikkein räikeimmät teot.

Huttusen huomio perusteella voidaan myös perustella väite, että fundamentalistinen (taleban)kristillisyys sekä poliittinen islam ovat molemmat yhteydessä äärioikeistolaiseen ideologiaan. Tässä asiassa usko ja uskonto ovat lyöneet kättä sen kaikkein haitallisimman poliittisen ideologian kanssa.

Maltillistenkin olisi aika aktivoitua näiden äärioikeistolaisten suuntausten torjumiseksi.

Huttusen kirjoituksen voi käydä lukemassa tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti