keskiviikko 17. elokuuta 2016

Juha Vähäsarjan puoskarointia ja sielunhoitoa



Taantumuksellisen verkkojulkaisun Seurakuntalaisen taantumuksellisena blogistina on tällä kertaa Juha Vähäsarja. Hepun kirjoituksen aiheena oli puoskarointi ja sielun hoito.

Sielunhoidollista puoskarointia on käsitelty tässäkin blogissa:

Noiden kirjoitusteni teema oli se, kuinka ”sielunhoitoterapia” ei ole terapiaa vaan uskomushoitoa, jonka dokumentoidut haitat ovat merkittävät. Siinä pelataan – nimenomaan pelataan – ihmisen järkkyneellä psyykellä. Uskohan on milloin enemmän, milloin vähemmän, mielenhäiriö.

Blogissaan Vähäsarja yrittää tehdä eroa kuvaamaani puoskarointiin vetoamalla norjalaisen Gunnar Elstadin juttuihin. Vaikka Vähäsarja yrittääkin valkopestä sielunhoitoa, niin se on ja pysyy puoskarointia. Nämä ”hoidetut” päätyvät kuormittamaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmää.

Vähäsarja:
Kristillinen sielunhoitokenttä on tällä hetkellä vyyhti erilaisia ihmiskäsityksiä, uskonnollisuutta, (vaihtoehto)terveydenhuoltoa ja terapiaa. On puoskareiden markkinat. Aiemmin ainakin äärilaidat saattoi erottaa: toisessa olivat kaiken maallisen hengellistäjät, toisessa kaiken hengellisen maallistajat. Nyt pakka on sekaisin ja vielä enemmän ihmiset.

Puoskarointia kaikki, myös se Vähäsarjan itsensä edustama suuntaus. Ilmeisesti Vähäsarjaltakin puuttuu itsekritiikki omien uskomustensa suhteen.

Vähäsarja:
Sovintoon pääseminen Jumalan ja elämän kanssa on vaihtunut psykologisoimiseen, menestysteologiaan ja sisäiseen parantumiseen.

Puoskarointihan tuo Vähäsarjan propagoima sovintokin on: Jumalia ei vain ole olemassa, sellaista ei ole edes todennettavia viitteitä. Eikä kyllä ole mitään sielujakaan. Juhakin kaiketi ymmärtää tämän, mutta kun jostain on raavittava rahaa, niin puoskarointikin käy.

Vähäsarja:
Sen mukaan ihminen ennen taivasta on parantumattomasti vajavainen ja syntinen.

Juuri tällaisella puoskaroinnilla niitä uhreja syntyy. Näitä syntisiä löytyy kaiketi mielisairaaloista. Vähäsarjan väitteen kannalta on suorastaan katastrofaalista, että synti ei ole reaalimaailman ilmiö vaan aavikkobarbaarien uskomus, jolla yritettiin alistaa kansalaiset toimimaan oman etunsa vastaisesti.

Vähäsarja:
On aika palata utopioista reaalimaailmaan. 

Sitä nimenomaan toivoisi Vähäsarjalta. Luopuminen selvästi haitallisesta ja harhaisesta uskosta olisi se ensimmäinen askel. Vielä kun propagoi omia harhojaan muille tosina, niin se tekee Vähäsarjasta edesvastuuttoman ja lähes rikollisen konnan.

Vähäsarja:
Joskus hän parantaa ja aina hän on läsnä vaivassa, silloinkin, kun emme saa tuntuvaa apua –  kaikki on hänellä hyvin hallussa.

Aika harhaista settiä. Taitaa olla Vähäsarja itse psykiatrin tarpeessa. Harhoja voidaan hoitaa hyvin lääketieteen menetelmin.

Vähäsarjan harhaisen kirjoituksen voi käydä lukemassa tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti