torstai 4. elokuuta 2016

Taantumuksellinen arkkipiispa Martti Simojoki - mulkku mieheksi



Nyt kun Suomessa vihdoin on toisinaan jopa edistyksellinen ja humaani arkkipiispa, joutuvat fundamentalistit kaivamaan idolinsa menneisyydestä. Kristinuskoa käsittelevillä keskustelupalstoilla aina silloin tällöin konservatiiviset fundamentalistit nostavat esiin Martti Simojoen.

Tämä Simojoki oli taantumuksellisuudessaan ihan mulkku mieheksi! Näin ainakin sinä aikana kun hän oli arkkipiispa (1964-1978). Mahtoi Marttia vituttaa, että melkein kaikki, mitä hän keksi vastustaa toteutui ja vielä hänen omana elinaikanaan. Martti heitti lusikan nurkkaan 1999.

Muistan kyllä kuinka arkkipiispa sotkeutui Hannu Salaman jumalanpilkkaoikeudenkäyntiin. Ensin piispa oli käynyt nillittämässä Juhannustanssien kustantajalle Salaman tekstistä, mutta ei vielä silloin ryhtynyt kannattamaan Salaman tuomitsemista. Ei mennyt kuin tovi kun arkkipiispa oli ”hirttämässä” Salamaa. Se oli oman elinaikani taantumuksellisin kirjarovio: useimmat Juhannustanssien sensuroimattomat painokset poltettiin. Mutta ei hätää: moni myös onnistui hankkimaan sensuroimattoman version, minä siellä mukana.

Tämä taantumuksellisista taantumuksellisin arkkipiispa vastusti myös jyrkästi homoseksuaalisuuden dekriminalisointia, mutta niinhän siinä kävi, että homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista. Ihan arkkipiispan mieliksi lakiin jätettiin pykälä homoseksuaalisuuteen kehottamisen rangaistavuudesta. Aikansa sekin pykälä eli. Olisi ollut hulvattoman hauskaa, kun heterot olisivat ryhtyneet kehottomaan ihmisiä homoseksuaalisuuteen ihan vain vittuillakseen arkkipiispalle. Siinä olisi oikeusistuinten ovet heilunut kuin paikallisen saluunan ovet.

Simojoki myös vastusti naispappeutta, mutta ei mennyt kuin muutama vuosi Simojen eläköitymisestä, niin Suomessakin oli naispappeja.

Simojoen nillityksen muistan hyvin. Hepulla ei ollut mitään rakentavaa sanottavaa yhtään mistään. Vain pahasti harhainen ihminen voi olla niin muutosvastarintainen.

Tällaista kaveria fundiksen pitävät ihailtavana. Mulkku mieheksi tuo Simojoki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti