perjantai 19. elokuuta 2016

"Ajattele globaalisti, toimi lokaalisti" on edelleen hyvä ohje



”Ajattele globaalisti, toimi lokaalisti” on vieläkin erittäin hyvä neuvo. Nyt se on jopa erityisen tarpeellista, kun äänekäs uskonnollinen (uus)oikeisto pyrkii toteuttamaan dominionistista kiilastrategiaansa.

Strategia on sama kuin 1970-luvun änkyräkommunisteilla: Vaikuttamiseen pyritään Eduskunnassa, valtion hallinnossa, kouluissa, järjestötoiminnassa jne. Rahaakin näyttää myös uskonnollisilla änkyröillä riittävän. Komukat saivat rahaa idästä, mistä lie fundikset? Ehkä koko suomalainen änkyröiden fundamentalismi onkin dollarivetoista? Ainakin jutut ovat suoria kopioita Amerikasta.

Vaikka nämä uskonnolliset änkyrät ovatkin marginaalissa, jopa marginaalin marginaalissa, he eivät ole silti harmittomia sekopäitä. Oikein hyvä esimerkki tuon poppoon taantumuksellisuudesta ovat mm. kunniarotta Tapio Puolimatkan ja Patmoksen uus(fasistisen) pääideologin Juha Ahvion kirjoitukset. Hupaisiahan heidän juttunsa ovat, mutta silti haitallisia: Jutut saavat ainakin änkyrät toimimaan omia ja yhteiskunnan etuja vastaan. Se taas on resurssien haaskaamista.

Kun toimimme lokaalisti osoittamalla kaikilla mahdollisilla foorumeilla näiden änkyröiden ihmisten elämää haittaavan ja ankeuttavan vaikutuksen, voimme perustellusti olettaa Suomen olevan parempi paikka tulevaisuudessa. Suomen itsenäisyyden ajan historia on hyvä esimerkki Valistuksesta lähteneen kehityksen myönteisestä vaikutuksesta. Kaikkialla missä liberalismi on peitonnut taantumuksellisen uskonnollisuuden ja uskonnollisuudesta johdetut imperatiivit, siellä on ihmisten kokonaishyvinvointi lisääntynyt eksponentiaalisesti. Tämä pätee myös globaalisti.

Ruohonjuuritasolta lähtevä fasistisen uskonnollisuuden (ainakin abrahamilaiset uskonnot ovat lähtökohtaisia totalitaarisia ja siten fasistisia) vastustaminen on hyvä alku hyvinvoinnin edistämiselle. Jokainen voi aloittaa vaikka tarkastelemalla kriittisesti omaa uskoaan, jos nyt vielä sattuu omaan sellaisen. Siitä sitten aktivismia sopii laajentaa.

Vaikka änkyröille lyödään faktat pöytään, he tuskin luopuvat siltä istumalta haitallisesta uskostaan. Heille kuitenkin tulee selväksi, että vastustus tulee olemaan rajua ja sitä paitsi nuo vastustajat (eli me) ovat oikeassa. Ehkä joku siitä lammaslaumasta (kuka haluaa tulla verratuksi lampaaseen?) joku ryhtyy ajattelemaan omilla aivoillaan jättäen lauman.

Kun me edistykselliset ympäri maailman toimimme lokaalisti omilla tahoillamme, maailmastakin tulee parempi paikka kaikille, myös niille uskonnollisille uusfasisteille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti