keskiviikko 3. elokuuta 2016

Konservatiivisten fundamentalistien märkä uni - vanhanpojan ja -piian vero



Aamulehden paperiversio kertoi 2.8.2016 hullunkurisista veroista Suomessa. Joukkoon oli mahtunut myös ns. vanhanpojan ja –piian vero.

Kyse oli kovennetusta verorasituksesta 24 vuotta täyttäneille naimattomille, lapsettomille kansalaisille.

Aamulehden mukaan käytössä oli kolme veroluokkaa, yksi naimattomille, yksi lapsettomille aviopareille ja lievin naimisissa oleville lapsiperheille. Korotettu verorasitus oli tuloluokasta riippuen 3-6 prosenttiyksikköä.

Em. vero oli voimassa 1930-luvun puolivälistä vuoteen 1975. Näin siis Aamulehden mukaan.

On suorastaan noloa, että omana elinaikanani Suomessa on ollut käytössä näin taantumuksellinen verotuskäytäntö. Tuollainen on oikein uskonnollisten fundamentalistien märkä uni. Vähän tuonkaltaista mallia on keskustelupalstoilla esittänyt mm. yksi hieman vinksahtanut nainen.

Asianhan olisi tullut olla niin, että naimissa olevien lapsiperheiden vanhemmilta olisi tullut periä korotettua veroa, koska tuo sakki kuormittaa palveluja kaikkein eniten.  Lisäksi parilla on pääsääntöisesti käytössään kahden ihmisen tulot

Valtion ei tulisi myöskään suosia mitään parisuhteen muotoa asettamalla ko. parisuhdemuoto etuoikeutettuun asemaan. Onneksi tässä on tapahtunut muutos. Tuosta taantumuksellisesta verosta oli pakko luopua kun riittävän moni pari jätti koko avioliiton väliin ja tämä täysin riippumatta siitä oliko parilla lapsia tai ei.

On ihmisten aliarvioimista, jos jokin valtiovallan instanssi olettaa ilmeisesti uskonnollisen oikeiston painostuksen takia, että ihmiset eivät olisi kykeneviä sopimaan kumppaninsa kanssa millä perusteilla parisuhdetta ylläpidetään. Kaiken huipuksi tuon taantumuksellisen veron perusteella oletettiin, että avioliitto ja lisääntyminen jollain selittämällä tavalla liittyisivät yhteen. Seksi ja lisääntyminen kyllä liittyvät toisiinsa, eikä avioliitolla ole asian kanssa mitään tekemistä.

Onneksi avioliitto alkaa olla jo muinaisjäänne. Ehkä jo ihan pian koittaa aika, jolloin ”avioliitot” ovat kunkin tarpeiden mukaan räätälöityjä sopimuksia, joita säädellään sopimusoikeudellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti