sunnuntai 4. marraskuuta 2018

USA:n vaalit 2018, Los Angeles, kisastudio


Well I just got into to town about an hour ago, Took a look around, see which way the wind blow…
(The Doors: LA Woman)

Vaalit lähestyvät ja jännitys kohoaa. Luin välillä suomalaisia palstoja ja mitä niissä kerrotaan ensi viikon vaaleista. Yksi yhteinen piirre oli se, että liittovaltion kongressivaalit käsitetään ensi viikon ainoiksi vaaleiksi. Muutama kuvernöörin vaali sentään mainittiin. Oikeasti ensi viikolla valitaan tuhansia edustajia paikallisvaaleissa. Ne vaalit ovat ne tärkeimmät, joissa päätetään ihmisten jokapäiväistä elämää koskevista asioista: hanasta ei tule vettä, jos kaupunginvaltuusto päättää, että hanasta ei tosiaan tule vettä.

Suomalaisessa vaalikirjoittelussa jää myös huomiotta sellainen seikka, että 50 osavaltiossa on kaikissa ihan oma järjestelmänsä. Liittovaltionkin vaaleista vastaa kukin osavaltio itsenäisesti. Mitään koko liittovaltiota koskevaa vaalilainsäädäntöä ei ole. Perustuslakikin mainitsee vain tuon osavaltioiden itsemääräämisoikeuden vaaleissa.

Erot osavaltioiden välillä tosiaan ovat suuret. Kaliforniassa liittovaltion eivät saa läheskään sellaista huomiota kuin muualla maassa. Kaliforniassa ei paljon perusteta liittovaltion touhuista. Trumpiinkin suhtaudutaan tyyliin: Fuck you! Kalifornia on koko osavaltion statuksen omaamisensa ajan ollut aivan omanlaatuinen tapauksensa. Kalifornialla on varaa kulkea omaa tietään, sillä Kalifornia on ylivoimaisesti vaurain osavaltio. Itsenäisenä valtiona Kalifornia olisi laskutavasta riippuen maailman viidenneksi tai kuudenneksi suurin kansantalous.

Yksi esimerkki Kalifornian moniportaisesta vaalitavasta on tämä Los Angelesin kaupunginosa.

Liittovaltion kongressivaaleissa tämä kaupunginosa kuuluu Kalifornian 33. vaalipiiriin, josta edustajainhuoneessa istuu demokraattien Ted Liu. Ensi viikolla hän mitä todennäköisimmin uusii paikkansa.

Liittovaltion senaattoreita (kaksi jokaisesta osavaltiosta) valittaessa Kalifornia on yksi äänestysalue. Ensi viikolla toinen senaattorinpaikoista on katkolla, mutta eiköhän Dianne Feinstein taas uusi paikkansa. Hänen olisi aika jo jäädä eläkkeelle. Feinstein oli San Franciscon pormestarina jo 70-luvulla.

Kalifornian osavaltion edustajia valittaessa vaalipiirit menevät taas kerran uusiksi. Assemblya valittaessa (vastaa vähän liittovaltion kongressin edustajainhuonetta) tämä kaupunginosa kuuluu 66. vaalipiirin. Tällä hetkellä virassa on tältä alueelta demokraattien Al Muratsuchi.

Osavaltion senaattoreita valittaessa kaupunginosa kuuluu 26. vaalipiiriin. Virassa osavaltion senaattorina on nyt demokraattien Ben Allen.

Kalifornian kuvernööriä valittaessa koko osavaltio taas on yksi äänestysalue. Hommaa hoitaa tällä hetkellä demokraattien Jerry Brown.

Mutta vasta tämän jälkeen päästään täkäläisiä kiinnostaviin vaaleihin.

Los Angelesin pormestarin vaaleissa kaupunki on yksi äänestysalue. Pormestarina nyt demokraattien Eric Garcetti. Virkakaudet on rajoitettu kahteen.

Los Angelesin asukkaiden kannalta tärkein elin on kaupunginvaltuusto. Valtuutettuja on 15. Kaupunki on jaettu yhtä moneen vaalipiiriin. Tämä kaupunginosa kuuluu neljänteen Supervisonal Districtiin (en osaa suomentaa sitä) ja edustajana on demokraattien Janice Hahn.

Eikä tässä vielä kaikki. Lopulta valitaan kaupunginosan oma valtuusto, yhteensä viisi henkeä. Tämä elin päättää mm. kiinteistöverosta tällä alueella. Kyseisellä verolla kustannetaan mm. alueen puhtaanapito yms.

Eihän tämä mikään iso kaupunginosa ole, pari mailia kanttiinsa. Asukkaitakin ehkä vain jotain 35 000. Kaiken kaikkiaan oikein mukava paikka asua.

Los Angelesin alueella on lähes viisi miljoonaa rekisteröitynyttä äänestäjää, joista melkein 80 prosenttia demokraatteja. Meitä independent-äänestäjiä on kaupungin kokoon nähden vähän. Saattaa juuri ja juuri 100 000 sellaista löytyä.

Vedin tuon yllä olevan katsauksen ulkomuistista. Virheitä saattaa löytyä, toivottavasti ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti