torstai 15. marraskuuta 2018

Tilastoja ja todennäköisyyksiä USA:sta


   Kun melkein koko työikänsä puuhaili tilastojen parissa, niin kaikenlaiset tilastot mistä tahansa aiheesta ovat mielenkiintoisia.

  Historioitsija Timothy Snyder esittää mielenkiintoisia lukuja:
   Jos syntyi vuonna 1935, oli 80 prosentin mahdollisuus, että elämä olisi parempaa kuin vanhempiensa. Vuonna 1980 syntyneillä oli 50 prosentin mahdollisuus, että elämä sujuisi paremmin kuin vanhemmillaan. Vuonna 2017 syntyneellä on enää 40 prosentin mahdollisuus parempaa elämään kuin vanhemmillaan. Nämä luvut kertovat kammottavasta trendistä.
   Paremman elämän kriteereihin kuuluvat mm. sosio-ekonominen asema kaikkine alakategorioineen, elinikäennuste, terveydentila. Oli niitä muitakin tekijöitä.
   Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, minkä datan perusteella noihin lukuihin oli päädytty. Eiköhän luvut ole, jos eivät nyt aivan eksakteja, niin riittävän viitteellisiä päätöksenteon pohjaksi. Pahasti näyttää siltä, että mitään ei tehdä, vaikka trendi on päättäjien tiedossa, on ollut jo pitkään.

   Toinen seikka, johon Snyder kiinnitti huomiota, oli se, että 9 miljoonaa amerikkalaista, jotka äänestivät Obamaa kahdesti vuosina 2008 ja 20012, äänestivät vuonna 2016 Trumpia.
   Tätä paradoksia ovat yhteiskuntatieteilijät nyt pähkäilleet pari vuotta.
   Tilastollisesti yksi mielenkiintoinen korrelaatio löytyy.
   Niissä vaalipiireissä, joissa ihmiset arvioivat terveydentilansa heikentyneen vuoden 2012 jälkeen, äänet menivät vuonna 2016 Trumpille. Näin siitäkin huolimatta, vaikka aiemmin alueella oli äänestetty demokraatteja.
   Tämä ihmisten oma arvio terveydentilansa heikentymisestä ja sitten Trumpin äänestäminen on varsinainen mysteeri.
   Republikaanit (GOP) ovat ajaneet terveydenhuollon alas ajamista siten, että tuo em. 9 miljoonan ihmisen joukko jäisi kokonaan ilman terveydenhuoltoa. Vakuutusmaksut karkaisivat kerralla niin suuriksi, että vain rikkaimmilla olisi sellaiseen varaan.

   Nyt esitän hypoteesin, jolle minulla ei ole evidenssi: Obamacareen asetettiin suuria toiveita siten, että ehkä vihdoinkin terveydenhoito kattaisi koko väestön. ”Medicare for all”- slogan ei sinänsä ole mikään uusi vaatimus. Vuonna 2010 tapahtui ensimmäinen relevantti yritys toteuttaa tuo pitkäaikainen vaatimus.
   Kun Obamacare ei sitten ollutkaan odotusten mukainen, koska republikaanit onnistuivat sabotoimaan sen, niin turhautuminen asian johdosta veti ääniä republikaaneille.
   Mitä tulee republikaanien äänestämiseen, niin se ei ole ollut vuosikymmeniin rationaalinen, eikä  edes pragmaattinen, valinta; ei varsinkaan jos on kiinnostunut kohtuuhintaisen terveydenhoidon saatavuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti