tiistai 27. marraskuuta 2018

USA:lla kemiallisia aseita etelärajallaan


Verkkojulkaisu Truthdig:n mukaan USA on parin viime päivän aikana käyttänyt etelärajallaan Kaliforniassa kyynelkaasua, joka sisältää kemiallisissa aseissa käytettävää aineosaa.

Kemikaali on nimeltään ”2-chlorobenzaldene malononitrile (CS)”. Tappavaa tuo aine sinällään ole, mutta sen aiheuttamat oireet ovat moninaiset ripulista hengitysvaikeuksiin.

Lähes kaikki valtiot, Yhdysvaltoja myöten, ovat kieltäneet em. kemikaalin käytön vuoden 1993 Chemical Weapons Conventionin päätöslauselman perusteella. Kuitenkin esim. Israel on käyttänyt sitä Gazassa ja nyt Yhdysvallat Kaliforniassa. Aiemmin kemikaalia on käytetty Fergusonissa Missourissa protestoijien taltuttamiseen.

Nyt on julkisuuteen tullut Trumpin hallinnon muistioita, joissa spekuloidaan mahdollisuudella maan etelärajan saattamiseksi samaan tilaan kuin tilanne Gazassa. Trump on muistion mukaan käynyt keskusteluja asian tiimoilta Israelin pääministeri Netanyahun kanssa.

Trump hallinnon selvänä tarkoituksena on luoda kaoottinen tilanne rajalle, jotta väkivallan käyttöä ja sotilaiden väliintuloa voitaisiin perustella jollakin tavalla. Poliittisena päämääränä on tietenkin republikaanisen autoritaarisen valtion paaluttaminen pysyväksi. Tämä ei ole lainkaan yllättävää.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat toistaiseksi olleet asiasta hiljaa, mutta eiköhän siihenkin tule muutos tilanteen eskaloituessa.

Truthdigin jutun voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti