tiistai 6. marraskuuta 2018

Amerikan evankelikaaliset mölyävät taas vaaleista


Tänään käydään USA:ssa välivaalit ja jälleen kerran evankelikaaliset mölyapinat ovat pitäneet niin kovaa melua, että korvat menevät lukkoon, eikä edes korvatulpat auta.

Alkuvuodesta 2017 Pulitzer-palkittu toimittaja-kirjailija Francesca FitzGerald julkaisi kirjan The Evangelicals – The Struggle to Shape America. FitzGeraldin näkemys on Chris Hedgesin American Fascist kirjan ohella ehkä mielenkiintoisin näkökulma evankelikaalisen liikkeen politisoitumiseen Amerikassa.

FitzGerald ottaa lähtökohdakseen megakirkon pastorin, Jerry Falwellin, yrityksen politisoida evankelikaalisuuden. Eihän Falwell asialla toki ihan yksin ollut, mutta jostain on aloitettava, joten miksipä ei Falwellista.

Kirjassa on 700 sivua ja se on paikoitellen vähän raskas lukea, mutta meneehän se, jos omaa edes jonkinlaiset perus- ja taustatiedot uskonnon politisoimisesta Amerikassa.

Monet kirjassa esiintyvät hahmot on mainittu tässä blogissa vuosien kuluessa useampaan kertaan. Täten toisto tuskin on tarpeen.

Yksi hahmo on kuitenkin syytä nostaa esille: R.J. Rushdoonay (1916-2001).  Hän oli kaikkein jyrkimmän ja vihamielisen kristinuskon prototyyppi. Nykyään tuo kristinuskon muoto on vallitseva, sillä muut eivät ole ”oikeita” amerikkalaisia kristittyjä.

Rushdoonayn panos uskonnollisen oikeiston ideologiaan ja agendaan on kiistaton. Asiat, joita hän propagoi, olivat todella vastenmielisiä.

Kaikki lait tulisi johtaa Vanhasta ja Uudesta Testamentista. Pienistäkin rikoksista tuli langettaa kuolemanrangaistus. Rushdoonay sai vittumaisesta vastenmielisyydestään huolimatta paljon kannattajia jo elinaikanaan.

Rushdoonay yhdisty hämärän teologian, puolivillaisen filosofian ja destruktiivisen politiikan sekavaksi kokoelmaksi väitelauseita, joista kristofasistit (a.k.a. dominionistit) ovat aivan näihin päiviin asti ammentaneet ohjelmansa.

FitzGerald tekee huomion, jonka mukaan evankelikaaliset ovat ainoa kristinuskon muoto, joka vielä evankelioi. Amerikassa tämä tarkoittaa kadunkulmissa kiljumista ja kaikenlaista ihmisten häiriköimistä. Juuri tällaista ihmisten elämän terrorisoimista Rushdoonay ajoi.

Kun vaalit 2018 ovat ohi, voidaan ainakin alustavasti analysoida uskonnollisen oikeiston vaikutusta ja vaikutusvaltaa. Lukumääräisesti he ovat jo nyt vähemmistössä, mutta heidän vaikutusvaltansa on suurempi kuin lukumäärä edellyttäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti