tiistai 13. marraskuuta 2018

USA:n liittovaltion "kehitysapu" republikaanisille osavaltioille


Niissä osavaltioissa, joissa republikaanit ovat vallassa, liittovaltiolta saadut avustukset muodostavat merkittävän osan osavaltion budjetista.

Ilmiö ei ole mikään uusi ja ainutlaatuinen. Republikaanien hallitsemat alueet ovat niitä köyhimpiä seutuja Yhdysvalloissa, ovat olleet jo lähes puolen vuosisadan ajan. Nykyinen republikaanihallinto presidenttiä myöten pyrkii ajamaan yksityishenkilöille kohdistetun sosiaaliturvan lopullisesti alas. Heille on ehkä aivan käsittämätön ajatus, että samalla valtavan iso joukko heidän potentiaalisia äänestäjiään putoa pysyvään köyhyyteen.

Tästä on ollut ennenkin puhetta, mutta kerrataan nyt vielä: jokaista liittovaltiolta saamaansa tukidollaria kohden Kalifornia maksaa liittovaltiolle laskutavasta riippuen 6-7 dollaria. Kalifornia onkin osavaltioista suurin nettomaksaja. Tämä ei lopulta edes aiheuta parran pärinää kalifornialaisten parissa: heikompiosaisia amerikkalaisia autetaan, vaikka nämä sattuisivatkin olemaan republikaaneja. Tällainen solidaarisuus on republikaaneille aivan käsittämätöntä.

Otetaan muutama vertailukohta Kaliforniaan muista demokraattien hallitsemasta osavaltiosta. Luvut kertovat sen kuinka paljon ko. osavaltio saa takaisin jokaisesta liittovaltiolle maksamastaan dollarista.

New Jersey 0,74 USD
New York 0,81 USD
Connecticut 0,82 USD
Massachusetts 0,83 USD

Republikaanien hallitsemien osavaltioiden kohdalla löytyy mm. seuraavia lukuja.

Mississippi 2,13 USD
West Virginia 2,07 USD
Kentucky 1,90 USD
South Carolina 1,71 USD

Republikaanien hallitsemat osavaltiot ovat oikeastaan kehitysmaita. Apua ne tarvitsevat, mutta republikaanien epärehellinen tekopyhyys tässäkin asiassa on silmiinpistävää.

Asiasta kertoi 12.10.2018 Raw Story ja Alternet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti