perjantai 2. marraskuuta 2018

Avoimen rasistisen vaalimainonnan uusi kukoistus, kisastudio


Vaaliblogi
Marraskuun 2. perjantai

Kisastudion lämpötila 85 Fahrenheitia, melkein pilvetöntä.

Ensi viikolla näemme kuinka suuren kannatuksen mafiaorganisaatio saa vaaleissa. Rikollisjärjestöhän republikaaninen puolue on. Olipa vaalitulos mikä tahansa, odotettavissa on lisääntyvää väkivaltaa.

Los Angeles Timesin paperilehden mukaan 71 prosenttia Yhdysvalloissa tapahtuneista viharikoksista on paikallisen äärioikeiston toimeenpanemia. Tähän joukkoon lasketaan myös KKK:n kaltaiset rasistiset järjestöt.

Viharikoksista 26 prosenttia oli islamistien tekosia.

Lopulta peräti 3 prosenttia viharikoksista meni vasemmistoanarkistien piikkiin.

Tilasto on hyvinkin odotetun kaltainen. Suuri osa amerikkalaisista ei kuitenkaan kohtaa viharikoksia koskaan elämänsä aikana. On valitettavaa, että typeryydet, jotka kuuluvat maan historiaan, eivät sittenkään jääneet sinne historiaan. Kuten aiemmassa postauksessani totesin, niin juutalaisiin kohdistuneet rikokset ovat lisääntyneet 57 prosenttia Trumpin presidenttikaudella.

Toinen LA Timesin julkaisema tilasto koski Trumpin retoriikan vaikutuksia siihen, kuinka amerikkalaiset näkevät nykyisen tilanteen suhteessa poliittiseen ilmapiiriin ja väkivaltaan.

Vastanneista 79 prosenttia oli sitä mieltä, että Trumpin sanomiset ovat kiristäneet ilmapiiriä ja lisänneet väkivallan todennäköisyyttä.

Tämäkään tulos ei yllätä.

* * *
Rasistiset vaalimainokset ovat palanneet ja tilanne on nyt huonompi kuin edellisellä vuoden 2016 vaalikierroksella.

Willie Horton ja Jesse Helms ovat nousseet kummittelemaan haudan takaa. Nuo nimet eivät ehkä sano suomalaisille juuri mitään, joten lyhyt selvennys lienee paikallaan.

Vuoden 1988 presidentinvaalien (George H.W. Bush vs. Michael Dukakis) mainonnassa republikaanit esittivät Dukakisin henkilönä, joka valtaan päästyään suosii tappajaksi todetun Willie Hortonin kaltaisia hahmoja. Dukakis joutui rajun lokakampanjan kohteeksi, ehkä jopa uhriksi.

Horton oli istumassa pitkää tuomiota muista rikoksista, mutta yhdellä viikonlopun pituisella vankilomallaan hän syyllistyi murhaan. Tästä republikaanit repivät riemun väittämällä kustantamassaan tv-mainoksessa, että Dukakis päästää mustat rikolliset riehumaan turuille ja toreille vankeusrangaistuksesta riippumatta.

Vastaavia mainoksia on tällä kertaa nähty Floridan kuvernöörin vaalien yhteydessä, samoin Pohjois-Carolinassa.

Pitkäaikainen senaattori Jesse Helms on taas ihan oma lukunsa Amerikan rasistisessa poliittisessa historiassa.

Helms hyödynsi radiota palvellessaan laivastossa WWII:n aikana. Helms kehotti ohjelmissaan nuoria miehiä liittymään laivastoon vapaaehtoisina. Sodan jälkeen hän siirtyi siviilipuolen radioihin hyödyntäen kokemuksiaan propagandistina.

Vuoden 1950 kongressivaaleissa Helms oli jo suunnittelemassa Willis Smithin vaalikampanjaa. Vielä tuolloin vaalimainonta oli paljolti radiomainontaa. Avoimen rasistista mainontaa harjoitettiin radioaalloilla. TV:n vuoro tuli myöhemmin.

Helmsin oma poliittinen ura sai vauhtia vuonna 1970, jolloin hän loikkais demokaattien riveistä republikaaneihin. Vuonna 1973 hän olikin jo kongressissa republikaanina.

Helms oli myös ensimmäisiä uskonnollisen oikeiston äärilaidan edustajia. Tässä asiassa hän oli vuosikymmeniä edellä aikaansa.

Mainonnassaan hän käytti kaikkia samoja keinoja kuin republikaanit vuonna 2018. Hortoneiden ja helmsien luultiin jo jääneen pelkiksi ikäviksi luvuiksi historiankirjoissa, mutta niin vain he putkahtivat esiin ja jälleen perin ikävässä merkitysyhteydessä.

Rasismi näyttää ottaneen aivan uutta vauhtia tällä vaalikierroksella.

1 kommentti:

  1. Oho, et ole siis rasisti? Tämä yllätti positiivisesti :)

    VastaaPoista