perjantai 2. marraskuuta 2018

Kun vastaehdokkaan naama ei olekaan valkoinen


Vaaliblogi
Marraskuun 2. 2018 perjantai

Demokraattien kannalta ongelmallisin kysymys on, kuinka kampanjoida puoluetta vastaan, jonka näkyvin hahmo on USA:n presidentti ja tuo hahmo on kaiken lisäksi patologinen valehtelija.

Kysymys on nimenomaan republikaaninen vastaisesta kampanjoinnista, sillä edistyksellisistä asiakysymyksistä huolimatta, ne eivät kanna vaalivoittoon, eivät tälläkään kertaa. Asiakysymysten käsittely jääköön vaalien jälkeiseen aikaan uuden kongressin aloittaessa toimikautensa tammikuussa.

Muutamassa aiemmassa postauksessa on ollut juttua avoimen rasistisen vaalikampanjoiden uudesta tulemisesta. Tämä koskee erityisesti republikaanista puoluetta: republikaaniset strategit ovat pähkäilleet, kumpi on tärkeämpi vaaliteema, rotu vai luokka. Lähes kaikissa osavaltioissa, mutta erityisesti niissä joissa valkoiset ovat lähellä menettää enemmistöasemansa, on päädytty kampanjoimaan rotustrategian turvin.

Kyselytutkimusten mukaan terveydenhoito on tärkein kysymys. Tätä mieltä oli 71% vastanneista. Republikaanit kuitenkin päätyivät tekemään vuoden 2018 vaaleista avoimen rasistiset vaalit. Monet, todella monet, demokraattien ehdokkaat ovat taas pitäytyneet asiakysymyksissä, joista tuo terveydenhoito on tärkein mutta samanaikaisesti problemaattisin.

Yksi tökeröimmistä kilpailuista käydään Floridan kuvernöörin paikasta. Vastakkain ovat republikaanien Ron DeSantis ja demokraattien Andrew Gillum.

DeSantis on ollut muutaman vuoden liittovaltion kongressin edustajainhuoneessa, Gillum on puolestaan toiminut Tallahasseen pormestarina. Kumpikaan ei ole keltanokka politiikassa.

DeSantis ja hänen tukijoukkonsa ovat ottaneet käyttöön kaikki rasistiset elementit. Heitä nyppii se, että vastaehdokkaan naama on musta. Kaiken lisäksi Gillum on fiksu ja sivistynyt. Sivistyksestä puheen ollen, kaikki sivistys on kadonnut. DeSantis on kyllä oppinut, mutta ei sivistynyt.

Florida onkin hyvä koelaboratorio kummankin ehdokkaan puolueelle. Florida on demografisesti nopeasti muuttuva osavaltio Kalifornian ja muutaman muun lisäksi.

Floridassa on pitkään vallinnut vahva republikaanien kannatus. Floridassa myös latinoväestö on poikkeuksellisesti kannattanut republikaaneja. Tämä johtuu siitä, että republikaaneilla on ollut jyrkempi suhtautuminen Kuubaan kuin demokraateilla. Floridassa on vaikutusvaltainen kuubalaisvähemmistö.

Nyt Fidel on kuitenkin kuollut ja Kuuban sosialismikin rakoilee, joten kuubalaissyntyisen väestön tuki republikaaneille ei ole enää itsestään selvää.

Florida on myös niitä osavaltioita, joissa tuloerot ovat revenneet. Tämäkin aiheuttaa poliittiselle kentälle paineita.

Florida antaa viitteitä siitä, mihin suuntaan valtakunnan politiikka lähtee lähivuosina ja vuosikymmeninä.

* * *

Kyselytutkimuksissa on äänestäjiltä tiedustelu jos jonkinlaisia mielipiteitä. Yli 70 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että politiikasta ovat käytöstavat kadonneet. Onhan politiikka ollut ennenkin likaista peliä, mutta juuri tällä kertaa politiikka on huonokäytöksisten ehdokkaiden likaista peliä. Huonot tavat koskevat ainoastaan republikaaneja.

Huonot käytöstavat korreloivat hyvin yhteen ehdokkaan rasismin asteen mukaan: mitä rasistisempi ehdokas on, sitä huonommat hänen käytöstapansa ovat politikoinnissa.

Jälleen kerran kun republikaanien näkyvin henkilö on maan presidentti, niin tämän katsotaan oikeuttavan huonot käytöstavat kaikkien republikaanisten ehdokkaiden kohdalla.

On oikeastaan aika hämmästyttävää, että huonotapaisuus vetoaa miljooniin äänestäjiin. Huonotapaisuutta perustellaan ja oikeutetaan myös poliittisen korrektiuden vastustamisena. En usko, että tällaiseen kiemurteluun turvautuva edes tietää, mitä poliittinen korrektius tarkoittaa.

Toisaalta moukka on moukka, yrittipä hän olla korrekti tai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti