perjantai 2. marraskuuta 2018

Uhanalaiset teksasilaiset grillikyljykset


Vaaliblogi
Marraskuun 2. 2018 perjantai

Edellisessä postauksessani oli vähän juttua entisestä republikaaninen poliittisesta strategista Rick Wilsonista.

Wilson oli suunnittelemassa Ted Cruzin presidentinvaalikampanjaa vuoden 2016 vaalikierroksella. Cruz oli republikaanien esivaaleissa viimeinen pystyssä pysynyt ehdokas Donald Trumpia vastaan. Sittemmin myös Cruz alkoi myötäillä Trumpia. Tästä hän on juuri nyt maksamassa kovaa hintaa kannatuksen laskuna.

Teksasin senaattorinvaalit ovat ennakkotietojen mukaan kääntymässä tasaväkiseksi kamppailuksi Cruzin ja Beto O’Rourken välillä. Vielä alkuvuodesta Cruzia pidettiin yhtenä varmimpana senaattorin paikkansa uusijana. Itse kyllä arvelen O’Rourken kannatusluvuissa olevan demokraateille tyypillistä ilmaa. Tasaväkiset kamppailut ovat monissa viime vuosikymmenten vaaleissa kääntyneet republikaanien hyväksi varsin turvallisella marginaalilla. Poikkeuksen tekee vuoden 2000 presidentinvaalit, jolloin vaalitulos vahvistettiin vasta tiukan väännön jälkeen Korkeimman oikeuden puututtua peliin.

Nyt kun Wilson ei ole enää Cruzin kampanjansa mukana, niin Cruzin nykyiset strategit ovat keksineet yhden hulluimmista väitteistä koskien demokraattien vastaehdokasta O’Rourkea. Cruzin taustalla vaikuttavan PAC:n (Political Action Committee) kustantamassa mainoksessa väitettiin, että jos O’Rourke valitaan uudeksi Teksasin senaattoriksi, niin hän kieltää grillijuhlat Teksasissa.

Tuo mainos taidettiin vetää kierrosta yhden esityskerran jälkeen. Rick Wilsonin on kuitenkin hupaillut sen kustannuksella.

Senaattorin toimivaltaan ei kuulu tehdä yhtään mitään grillijuhlien suhteen siinä osavaltiossa, josta hänet on valittu. En silti olisi lainkaan yllättynyt, jos joku ottaisi tuollaisen väitteen tosissaan.  Jos oikein pinnistän muistiani, tämä ei ollut edes ensimmäinen kerta, kun republikaanit väittivät, että demokraatit vievät grillikyljyksetkin.

Teksasin kuvernöörin toimivaltaan grillijuhlien kieltäminen saattaa kuulua. Asia käsiteltäisiin osavaltion lakiasäätävissä elimissä. Tuskinpa tällaiseen urakkaan kukaan ryhtyisi. Lopulta grillijuhlia säätelee kunkin kaupungin järjestyssääntö ja siitä taas päättävät kunnanvaltuustot.

Olkoon tämä vain yksi esimerkki siitä, kuinka hölmöä ja utopistista vaalimainonta on Yhdysvalloissa.

* * *

Muutama päivä sitten Rick Wilson esitti näkemyksiään siitä, mitä demokraattien tulisi huomioida, jos he haluavat saada vaalivoiton republikaaninen vahvoilla tukialueilla.

Wilson sanoi, että demokraattien ei tulisi puhua mitään aseista. Potentiaaliset itsenäiset äänestäjät suhtautuvat torjuvasti aseenkanto-oikeuden rajoituksiin. Jostain syystä tämä kysymys on kovin tärkeä ns. punaisilla alueilla. Sinisillä seuduilla aseet eivät aiheuta samanlaista kiihkoa.

En tosin osaa sanoa, miten aseisiin tulisi suhtautua, jos ne eivät kelpaa edes vaalikampanjan sivuteemaksi. Aseet ja niiden saatavuus ovat USA:ssa iso ongelma.

Seuraavia presidentinvaaleja silmälläpitäen Wilson ohjeisti demokraatteja valitsemaan mahdollisimman esiintymistaitoisen, sanavalmiin ja mahdollisimman räiskyvän ehdokkaan. Tämä sillä reunaehdolla, että Donald Trump on republikaanien presidenttiehdokas vuonna 2020.

Kaksi vuotta on pitkä aika nopeasti muuttuvassa maailmassa.

* * *

Tällä vaalikierroksella on vainajatkin valjastettu politikoimaan. Aika monessa puheohjelmassa, erityisesti podcasteissa, on viitattu vuonna 1991 kuolleeseen republikaanien strategiin Lee Atwateriin. Atwater menehtyi nelikymppisenä aivokasvaimeen. Hän on kuitenkin yksi republikaanien strategian luojista ja tuo strategia on osoittautunut varsin toimivaksi vaaleista toiseen.

Atwaterin arsenaaliin kuului rasismi, joka useimmiten oli kuitenkin hienovaraista piilorasismia. Jollain tavoin mutkan kautta Atwater aina onnistui vetoamaan etelävaltioiden valkoisen väestönosan pelkoihin. Uhkakuvien luomisen poliittisena toimintaohjelmana on kaiketi paljon Lee Atwaterin ansiota.

Nixonin aikana aloitettua etelän strategiaa (Southern Strategy) Atwater jalosti Reaganin presidentinvaalikampanjoissa. Tuota menneisyydestä tuttaa strategiaa sovelletaan jälleen kerran. Valitettavasti se toimii.

Republikaanien puheohjelmissa on tappion uhatessa toistuvasti kysytty: ”Mitä  Lee Atwater nyt tekisi?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti