maanantai 5. marraskuuta 2018

Republikaanien viimeinen mohikaani Kaliforniassa


Dream on Californication…

Vaalikampanjoinnin loppukiri on alkanut. Los Angelesissa tunnelma on jotenkin vaisu. Ketään ei kiinnosta, mitä liittovaltion vaaleissa tapahtuu. Kaliforniassa vähät välitetään Washington D.C:n tapahtumista. Valkoisessakin talossa majailee oranssi sakea mulkku, jonka tekemiset ja sanomiset eivät vaikuta tässä maankolkassa juuri mitenkään. Voisi jopa väittää, että Donald Trump ei ole kalifornialaisten presidentti. Ukon tirsa näkyy melkein joka ilta uutisissa, mutta siihen se sitten jääkin. Naamaansa Trump esittelee ympäri maailman, vaikka häntä ei kaivata juuri mihinkään. Ehkä Alabama sentään tekee poikkeuksen.

USA:n osavaltioista Kalifornia on vuosikymmeniä, no ainakin sata vuotta, kulkenut ihan omaan suuntaansa. Monta kertaa oikein hämmästyttää, että Oklahoma tai Teksas kuuluu samaan liittovaltioon kuin Kalifornia. Juuri mitään yhteistä patavanhoillisilla ja edistyksellisillä osavaltioilla ei ole.

Oikein täytyi miettiä, kuka oli viimeinen merkittävä kalifornialainen republikaani. Ronald Reaganin jälkeen ei tule oikein muita mieleen kuin Arnold Schwarzenegger. Kalifornialaiset republikaanien poliitikot ovat valtakunnan tasolla näkymättömiä. Eiköhän tilanne säily samanlaisena ainakin nyt käynnissä olevien vaalien jälkeenkin.

Liittovaltion kongressin edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, Devin Nunes, on saanut jonkin verran valtakunnallista huomiota. Tuo huomio on kyllä ollut enimmäkseen ikävää. Nunes on käyttänyt asemaansa väärin ja nyt erikoissyyttäjä Robert Mueller on ottanut myös Nunesin sekoilut Donaldin kanssa tarkasteluun.

Fresnosta on tähänkin asti löytynyt riittävä määrä republikaaneja, joten Nunes taitaa uusia paikkansa ensi viikolla. Kisa on kyllä kiristynyt ja jossain vaiheessa näytti jopa siltä, että Nunesin paikkansa menisi demokraateille. Ennen varmana pidetty republikaanien paikka on nyt uhanalainen.  Tätä ei ole tapahtunut vuosikymmeniin. Mikä lie fresnolaisia vaivaa, kun he valitsevat republikaanin, vaikka tämä olisi konna?

Ronald Reaganin jälkeen republikaaniset presidentit ovat suorastaan vältelleet Kaliforniaa. George H.W. Bush kävi kylässä muutaman kerran, mutta sen jälkeen onkin ollut hiljaisempaa. Donald on ehkä ei-toivotuin poliitikko ikinä näillä seuduin. Kaikenlaisia kilahtaneita tapauksia täällä on käynyt, mutta heihin on suhtauduttu suurella ymmärryksellä. Donald ei taas saa Kaliforniasta edes yhtä sympatiapistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti