maanantai 4. huhtikuuta 2016

Toni "Törppö" Torppa ei pääse eroon naturalismista



Toni ”Törppö” Torppa ei sitten millään pääse eroon naturalismista, vaikka kovin yrittääkin Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla. Törpölle naturalismi on tullut pakkomielle, mörkö joka pitää yrittää kieltää kaikilla tavoin.

Aivan ensimmäiseksi Törppö joutuu tekemään naturalistisen oletuksen: Cogito ergo sum; ajattelen, olen siis olemassa. Tätä Descartesin lanseeraamaa naturalistista väitettä Törppö ei pääse pakenemaan.

Toisenkin naturalistisen väitteen kanssa Törppö joutuu vaikeuksiin. Luonto on olemassa. Tässä kohtaa Törppö joutuu hieman poikkeamaan naturalismista: hän olettaa, että luonnon ulkopuolella olisi jokin jumala. Törppö on täten ristiriidassa itsensä kanssa oman naturalisminsa sekä jumalahypoteesin suhteen. Törpöllekin luonto on olemassa, olipa jumala olemassa tai ei.

Myös tietoteoreettisen naturalismin kanssa Törppö ajautuu ongelmiin: hän joutuu olettamaan, että luonnosta voi saada tietoa; ts. jotakin luontoa koskevaa voidaan tietää. Tämänkin oletuksen Törppö joutuu tekemään ilman jumalhypoteesia.

Törppö uppoaa aina vain syvemmälle metodologisen naturalismin suhteen: hän joutuu olettamaan, että tieteellinen metodi tuottaa luotettavaa tietoa koskien luontoa ja luonnonilmiöitä. Siihenkään ei tarvita yhtäkään jumalaa.

Täten Törppö on kuin onkin naturalismin puolella, mutta joutuu tekemään tarpeettoman lisäoletuksen jonkin jumalan eksistenssistä. Sellainen oletus on perusteeton. Törpönkin maailma toimii aivan samalla tavoin, olipa tuota jumalaa olemassa tai ei.

Oikeastaan Törppö voisi luopua uskostaan aivan hyvin. Luonto on silti aivan naturalistinen, esitettiinpä siitä minkälaisia väitteitä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti