keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Uskonnot ja rikoslaki



Miksi uskonnon käsitteleminen rikosoikeudellisesta näkökulmasta on tavallisesti vaiettu aihe?  Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Terttu Utriainen kommentoi:

Juridiset normit määrittävät minimirajat yhteiskunnalle.  Suomen rikoslain piiriin kuuluu myös psyykkinen pahoinpitely ja näin ollen myös hengellinen väkivalta. Hengellinen väkivalta on henkistä väkivaltaa.
Uskonnon normien varjolla ei voi tehdä rikoksia. Syntejä voi antaa anteeksi, rikoksia ei. Rikosoikeudellista valtaa käyttää valtio.

Aini Linjakumpu jatkaa:
Hengellinen väkivalta saattaa estää seksuaalisuuden toteuttamista, seurustelua ja avioitumista.  Esimerkiksi vanhoillislestadiolaiset ja Jehovan todistajat suhtautuvat homoseksuaalisuuteen tuomitsevasti. Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja rikosten systemaattista salaamista on paljastunut uskonnollisissa yhteisöissä sekä Suomessa että ulkomailla. Vanhoillislestadiolaisuuden ehkäisykielto on naisten ja lasten kannalta erityinen riski, johon liittyy ilmeinen väkivallan mahdollisuus.

Kristityt niin Suomessa kuin pääsääntöisesti ”kristityissä” maissa kauhistelevat sharia-lakeja, mutta kuten Linjakumpu toteaa:
Nämä menettelyt saattavat olla vaikutuksiltaan jopa maallisia oikeuslaitoksia rankempia. Esimerkiksi Jehovan todistajien oikeuskomiteat ja vanhoillislestadiolaisten hoitokokoukset (SRK:n termin mukaan ”sielunhoidolliset keskustelut”) menettelyineen muodostavat huomattavan väkivallan riskin. Yhteisöjen toimintatavat ovatkin sekä ihmisoikeuksien että  perusoikeuksien  kannalta hyvin ongelmallisia
Tämä johtuu siitä, että yhteisön jäsenet tietävät kokemuksesta, miten heille vuorostaan käy, jos he puolustavat syytettyä tai kyseenalaistavat painostuskokousten käytäntöjä. Heille ja heidän läheisilleen voi käydä yhtä huonosti, toteaa Linjakumpu. Menettely on sama jota ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneet diktaattorit valvontakoneistoineen ovat aina soveltaneet.  Kyse on pelolla johtamisesta.

Utriaisen ja Linjakummun kommentteihin voi tarkemmin perehtyä tuolla:

Uskonnoille ei tule suoda mitään erivapauksia. Kaikki lain mukaan rangaistavat teot tulee tuomita. On vihdoinkin aika lopettaa uskonnollinen väkivalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti